Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Naturbild från provinsen Loei
Alliansen mellan Ayutthaya och Lan Xang 1560

Kung Chakkraphat i Ayutthaya och kung Setthathirath i Lan Xang ingick en strategisk allians 1560, med tanke på det burmesiska hotet. Som en symbol för den gemensamma försvarspakten lät de bygga en stupa på gränsen mellan de båda rikena. Stupan fick namnet Phra That Si Song Rak พระธาตุศรีสองรัก och den stod klar 1563. Stupan ligger i dag vid floden Man (Maenam Man) แม่น้ำหมัน i distriktet Dan Sai ด่านซ้าย i provinsen Loei.

Samma år beslutade Setthathirath att flytta sin huvudstad från Xiang Thong (Luang Prabang) till Vientiane. Redan Setthathiraths far hade förmodligen umgåtts med planer om att flytta huvudstaden hit. Beslutet var fullt logiskt med tanke på att befolkningstätheten var större längre söderut. Laofolket hade nämligen fortsatt att vandra söderut utmed Mekongfloden ner till Champasak och ut på Khoratplatån och rikets politiska och ekonomiska centrum låg nu i stället här.

Det tog förmodligen nästan fyra år att bygga de nya byggnader som behövdes och 1563 bytte Setthathirath officiellt sin huvudstad till Vientiane. Förutom en stadsmur byggdes ett nytt palats och ett buddhisttempel i den nya huvudstaden.


Stavningsvarianter;

Phra That Si Song Rak; Pha That Si Song Hak (lao).

Dan Sai; Amphoe Dan Sai อำเภอด่านซ้าย, Dansai, Dan Sai, Densai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-23, 09.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.