Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Pattani
Rajahn av Pattani och kuppförsöket mot Chakkraphat 1564

Kung Bayinnaung hade knappt lämnat Ayutthaya när det bröt ut ett uppror i södra delen av Siam. Rajahn av Pattani, eller sultan Mudhaffar Shah รายามุซซอฟาร์ (1530-1564) hade samlat en armé, understödd av 200 båtar, för att hjälpa Siam att bekämpa burmeserna och han begav sig nu till Ayutthaya.

När rajahn insåg att han kommit för sent och dessutom upptäckte att kung Chakkraphat var dåligt förberedd på strid beslöt han sig i stället för att försöka erövra tronen i Ayutthaya för sig själv. Kung Chakkraphat skulle ha flytt i panik och rajahn och 300 man lyckades storma palatset som de ockuperade en kortare tid. Rajahn och hans män besegrades till sist och fick plikta med sina liv för sin attack.


Alternativ regeringstid;

Mudhaffar Shah; Mudhaffar Syah, Muzaffar Syah.
Alternativa regeringstider för Mudhaffar Shah; 1530-1563, omkring 1530-1564.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-23, 10.06
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.