Ayutthaya - Constantine Phaulkon
Kuppförsöket mot Narai 1686

Då den siamesiska ambassaden befann sig i Frankrike inträffade två kriser i Siam. I juli 1686 planerade en grupp makassareser (khaek makkasan) แขกมักกะสัน i Ayutthaya att störta kungen i det som kallats makassarupproret (kabot makkasan) กบฏมักกะสัน. Makassareserna kallas även för bugineser (phuak bukhit) พวกบูฆิส eller bugis.

Denna grupp, som bestod av några hundra familjer, hade bosatt sig i Ayutthaya några år tidigare. Detta efter att nederländarna hade ockuperat deras huvudstad Makassar på Sulawesi (Celebes) och tvingat bort dem från sin tidigare position som ledande handelsmän i Javasjön (Thale Chawa) ทะเลชวา. Det var därför inte så märkligt att de var fyllda av hat mot nederländarna.

Konspirationen leddes, enligt samtida källor, av en prins vid namn Dai. Man planerade att bränna Ayutthaya och sätta en av Narais yngre bröder på tronen, förutsatt att han konverterade till islam. Constantine fick emellertid vetskap om planerna och lät samla en stark militär styrka som assisterades av européer. De omringade makassaresernas kvarter och massakrerade dem i september 1686. Du kan läsa betydligt mera detaljerat om detta kuppförsök i det kommande avsnittet "Samuel White," artikeln "Upproret mot Narai 1686."

I kölvattnet på dessa händelser blev förhållandet mellan Constantine och kungen ännu mera intimt, medan Constantines huvudrival Phetracha ägnade sig åt att misskreditera Narais yngre bröder och därigenom minska deras chanser att ärva tronen.


Stavningsvarianter;

Bugineser; Bugi, buginese (engelska), bugis.

Makassar; Macassar, Makasar, Mangkasara.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-28, 09.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.