Forntid - De tidiga människorna i Sydostasien
Om "khon thai"

Befolkningen i dagens Thailand (Prathet Thai) ประเทศไทย är i dag lika etniskt blandad som i många av världens övriga länder. Majoriteten av befolkningen skulle, om man frågade dem om deras nationalitet, svara att de är khon thai คนไทย (=thailändare). Detta i politisk, kulturell och språklig mening, som thailändska medborgare och undersåtar till den thailändske kungen.

Denna identitet som thai ไทย har utvecklats under flera århundraden och fanns inte i sin nuvarande form förrän relativt nyligen historiskt sett. Därför har många historiker, forskare och skribenter valt att använda beteckningen tai som samlingsnamn på de olika taifolk (chao thai) ชาวไท som bland annat anlände till dagens Thailand för omkring tusen år sedan.

Beteckningen thai har "reserverats" för medborgarna och det språk, thai (phasa thai) ภาษาไทย eller siamesiska, som talas av majoritetsbefolkningen i dagens Thailand. Språket thai kallas ibland också för centralthai (phasa thai klang) ภาษาไทยกลาง.

Över hälften av orden i thai kan härledas från eller har lånats från språken pali (phasa bali) ภาษาบาลี, sanskrit (phasa sansakrit) ภาษาสันสกฤต, monspråket (phasa mon) ภาษามอญ och kambodjanska (phasa khamen) ภาษาเขมร. Observera att kambodjanska och kambodjaner även kallas för khmer (khamen) เขมร eller khmerer. Du kan läsa mera om monfolket (chao mon) มอญ och khmerfolket (chao khamen) ชาวเขมร längre fram.

För att skilja tai från thai använder man ofta den thailändska stavningen ไท för tai. Den observante kan dock se att denna stavning också borde transkriberas thai, men då mister vi distinktionen mellan de två begreppen. Ibland ser man dock thaistavningen ไต, som korrekt transkriberas till tai.

Den moderna thailändaren behöver inte nödvändigtvis härstamma direkt från de sent ankommande taifolken. Han eller hon kanske i stället härstammar från de folk som bodde i området före taifolkens ankomst, de tidiga indiska eller kinesiska immigranterna, eller från folkslag som kommit hit under modern tid.

Kineserna (chao chin) ชาวจีน har historiskt sett anlänt till Thailand mycket tidigt och denna invandring blev med tiden omfattande. Kineserna i Thailand har dock i högre grad än i andra delar av världen assimilerats i thaibefolkningen och många betraktar sig numera som thai. Äktenskap mellan kineser och thailändare har och är vanligt förekommande. Det anses därför att hela 40 procent av dagens thailändare har varierande grad av kinesiskt släktskap. Även den nuvarande kungadynastin i Thailand har kinesiskt blod och många av Thailands höga politiker och affärsmän likaså.

Strax över hälften av de etniska kineserna i Thailand kan spåra sin härstamning till den kinesiska provinsen Guangdong (Kuangtung) กวางตุ้ง. Detta genom sitt användande av dialekten teochew (phasa taechio) ภาษาแต้จิ๋ว. Dessa teochew-kineser (chao chin taechio) ชาวจีนแต้จิ๋ว räknas till Kinas majoritetsbefolkning han (chao han) ชาวฮั่น, eller hanfolket.


(Provinsen Guangdong)

En minoritet av Thailands kineser spårar sin härstamning som hakka ฮากกา och som immigranter från den kinesiska ön Hainan (Ko Hailam) เกาะไหหลำ, som också är en provins med samma namn. Hakka räknas också till det kinesiska majoritetsfolket och de talar ofta dialekten hakka. Denna folkgrupp är koncentrerad till sydöstra Kina (Prathet Chin) ประเทศจีน. Frågan om hakka är en separat etnisk grupp är kontroversiell.


(Provinsen Hainan)

En del indiska immigranter kom till nuvarande Thailand väldigt tidigt, men de flesta av dem kom efter 1920. En källa säger att omkring 65 000 indier (chao india) ชาวอินเดีย har thailändskt medborgarskap. Det finns källor där uppskattningen av antalet indier i landet varierar från över 100 000 till 465 000 årsskiftet 2016/2017! Vi får heller inte glömma Thailands så kallade bergsfolk (chao khao) ชาวเขา och övriga minoritetsfolk.

Antalet etniska grupper i Thailand varierar beroende på källan. Jag har sett allt ifrån 62 till ett 70-tal. Den källa som talar om 62 etniska grupper baserar detta på språktillhörigheten. 24 av dessa sägs tala taispråk medan de övriga 38 minoritetsgruppernas språk tillhör andra språkfamiljer. Ytterligare en källa säger att det finns 64 etniska grupper som är officiellt erkända!

En Wikipediasida talar om omkring 70 etniska grupper i nuvarande Thailand och att 24 av dessa betraktas som om taifolk. 22 grupper handlar i stället om folkslag som talar språk från den austroasiatiska språkfamiljen (phasa klum osatro-echiatik) ภาษากลุ่มออสโตร-เอเชียติก, som jag kommer att berätta mera om längre fram.

Taifolkens historia börjar utanför det som i dag är känt som landet Thailand. I dag finns taifolk spridda över ett väldigt område i Sydostasien (Esia Tawanok Chiangtai) เอเชียตะวันออกเฉียงใต้ och södra Kina. Du kan läsa mer om de olika taifolken och andra etniska grupper i de kommande artiklarna.


Stavningsvarianter;

Centralthai; Centralthailändska.

Pali; Balie.

Mon; Mohn, Mun, talaing (burmesiska).

Khmer; Chao khamen ชาวเขมร, khon khamen คนเขมร.

Guangdong; Guangtong, Kuangtong กว่างตง, Kwang Tung, Kwangtung, Monthon Kwangtung มณฑลกวางตุ้ง.

Teochew; Chaoshan people, Chaozhou, Diojiu, Teochiu, Teochow, Tiuchiu.

Han; Chao chin han ชาวจีนฮั่น, han chu ฮั่นจู๋, hankineser.

Hakka; Hakka Han, Khae แคะ.

Hainan; Hainan ไห่หนาน, Monthon Hailam มณฑลไหหลำ.

Bergsfolk; Chao doi ชาวดอย, chow khow, hill tribe, khon khao คนเขา.

Austroasiatiska språkfamiljen; ตระกูลภาษาออสโตรเอเชียติก, ออสโตรอาเซียติค.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-09-29, 07.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.