Forntid - De tidiga människorna i Sydostasien
Om "khon thai"

Befolkningen i dagens Thailand (Prathet Thai) ประเทศไทย är idag lika etniskt blandad som i många av världens övriga länder. Majoriteten av befolkningen skulle, om man frågade dem om deras nationalitet, svara att de är khon thai คนไทย (=thailändare). Detta i politisk, kulturell och språklig mening, som thailändska medborgare och undersåtar till den thailändske kungen.

Denna identitet som thai ไทย har utvecklats under flera århundraden och fanns inte i sin nuvarande form förrän relativt nyligen historiskt sett. Därför har många historiker, forskare och skribenter valt att använda beteckningen tai som samlingsnamn på de olika taifolk (chao thai) ชาวไท som bland annat anlände till dagens Thailand för omkring tusen år sedan.

Beteckningen thai har "reserverats" för medborgarna och det språk, thai (phasa thai) ภาษาไทย eller siamesiska, som talas av majoritetsbefolkningen i dagens Thailand. Språket thai kallas ibland också för centralthai (phasa thai klang) ภาษาไทยกลาง.

Över hälften av orden i thai kan härledas från eller har lånats från språken pali (phasa bali) ภาษาบาลี, sanskrit (phasa sansakrit) ภาษาสันสกฤต, monspråket (phasa mon) ภาษามอญ och kambodjanska (phasa khamen) ภาษาเขมร. Observera att kambodjanska och kambodjaner även kallas för khmer (khamen) เขมร eller khmerer. Du kan läsa mer om monfolket (chao mon) ชาวมอญ och khmerfolket (chao khamen) ชาวเขมร längre fram i detta avsnitt.

För att skilja tai från thai använder man ofta den thailändska stavningen ไท för tai. Den observante kan dock se att denna stavning också borde transkriberas thai, men då mister vi distinktionen mellan de två begreppen. Ibland ser man dock thaistavningen ไต, som korrekt transkriberas till tai.

Den moderna thailändaren behöver inte nödvändigtvis härstamma direkt från de sent ankommande taifolken. Han eller hon kanske istället härstammar från de folk som bodde i området före taifolkens ankomst, de tidiga indiska eller kinesiska immigranterna, eller från folkslag som kommit hit senare och under modern tid.

Kineserna (chao chin) ชาวจีน har historiskt sett anlänt till Thailand mycket tidigt och denna invandring blev med tiden omfattande. Kineserna i Thailand har dock i högre grad än i andra delar av världen assimilerats i thaibefolkningen och många betraktar sig numera som thai. Äktenskap mellan kineser och thailändare har och är vanligt förekommande. Det anses därför att hela 40 procent av dagens thailändare har varierande grad av kinesiskt släktskap. Även den nuvarande kungadynastin i Thailand har kinesiskt blod och många av Thailands höga politiker och affärsmän likaså.

Strax över hälften av de etniska kineserna i Thailand kan spåra sin härstamning till den kinesiska provinsen Guangdong (Kwangtung) กวางตุ้ง. Detta genom sitt användande av dialekten teochew (phasa taechio) ภาษาแต้จิ๋ว. Dessa teochew-kineser (chao chin taechio) ชาวจีนแต้จิ๋ว räknas till Kinas majoritetsbefolkning han (chao han) ชาวฮั่น, eller hanfolket. Det kan vara intressant att veta att det finns en hel del låneord från teochew i thai. En källa talar om 181 ord.


(Provinsen Guangdong)

En minoritet av Thailands kineser spårar sin härstamning som hakka ฮากกา och som immigranter från den kinesiska ön Hainan (Ko Hailam) เกาะไหหลำ, som också är en kinesisk provins med samma namn. Hakka räknas också till det kinesiska majoritetsfolket och de talar ofta dialekten hakka. Denna folkgrupp är numera koncentrerad till sydöstra Kina (Prathet Chin) ประเทศจีน i provinserna Guangdong, Jiangxi (Chiangsi) เจียงซี och Fujian (Fuchian) ฝูเจี้ยน. Frågan om hakka är en separat etnisk grupp är kontroversiell.


(Provinsen Hainan)


(Provinsen Jiangxi)


(Provinsen Fujian)

En del indiska immigranter kom till nuvarande Thailand väldigt tidigt, men de flesta av dem kom efter 1920. En källa säger att omkring 65 000 indier (chao india) ชาวอินเดีย har thailändskt medborgarskap och att deras totala folkmängd uppskattas till 465 000. Det finns också omkring 250 000 invandrare från det område som idag är känt som nationen Pakistan ประเทศปากีสถาน.

På 1600-talet började folk invandra från dåvarande Persien เปอร์เซีย till Ayutthaya och antalet thailändare med persiskt ursprung uppskattas idag till omkring 65 000. Dessa perser och deras ättlingar kan du läsa mer om i ”Ayutthaya”, Ayutthaya och kontakterna med väst”, artikeln ”Perserna i Ayutthaya”. Det kan vara bra att veta att Persien blev till Iran (Prathet Iran) ประเทศอิหร่าน 1935.

Vietnameser (chao wiatnam) ชาวเวียดนาม, alternativt chao yuan ชาวญวน, är också en minoritetsgrupp i Thailand och här varierar antalet i olika källor kraftigt. En Wikipediasida om etniska grupper i Thailand anger strax under 18 000. Denna sida hittar du under ”Etniska grupper i Thailand” i de externa länkarna.

Vi får inte heller glömma Thailands så kallade bergsfolk (chao khao) ชาวเขา och alla övriga minoritetsfolk som jag kommer att berätta mera om längre fram i detta avsnitt i artikeln ”Bergsfolken i Thailand.”

Antalet etniska grupper i Thailand varierar beroende på källan och Wikipediasidan om etniska grupper i Thailand talar om cirka 70 etniska grupper och att minst 24 av dessa betraktas som taitalande taifolk. I Thailand erkänns officiellt 62 olika etniska grupper där de taitalande utgör en av fem språkfamiljer.

22 etniska grupper talar istället språk från den austroasiatiska språkfamiljen (phasa klum osatro-echiatik) ภาษากลุ่มออสโตร-เอเชียติก, 11 grupper talar språk från den sinotibetanska språkfamiljen (trakun phasa chin-thibet) ตระกูลภาษาจีน-ทิเบต, 3 grupper talar språk från den austronesiska språkfamiljen ตระกูลภาษาออสโตรนีเซียน och 2 grupper talar språk från språkfamiljen hmong-mien (trakun phasa mang-mian) ตระกูลภาษาม้ง-เมี่ยน eller miao-yaospråk (trakun phasa maeo-yao) ตระกูลภาษาแม้ว-เย้า.

Taifolkens historia börjar utanför det som idag är känt som landet Thailand. Idag finns taifolk spridda över ett väldigt område i Sydostasien (Esia Tawan Ok Chiangtai) เอเชียตะวันออกเฉียงใต้ och södra Kina.


Stavningsvarianter;

Centralthai; Centralthailändska.

Pali; Balie.

Mon; Meng เม็ง, mohn, mun, talaing (burmesiska).

Khmer; Chao khamen ชาวเขมร, khon khamen คนเขมร.

Guangdong; Guangtong, Kuangtong กว่างตง, Kwang Tung, Kwangtung, Monthon Kwangtung มณฑลกวางตุ้ง.

Teochew; Chaoshan people, chaozhou, diojiu, teochiu, teochow, tie-chew, tiuchiu.

Hanfolket; Chao chin han ชาวจีนฮั่น, han chu ฮั่นจู๋, hankineser.

Hakka; Hakka Han, Khae แคะ.

Hainan; Hainan ไห่หนาน, Monthon Hailam มณฑลไหหลำ.

Jiangxi; Chianghsi, Kiangsi, Monthon Chiangsi มณฑลเจียงซี.

Fujian; Fukien, Hokkien (Monthon Hokkian) มณฑลฮกเกี้ยน, Monthon Fuchian มณฑลฝูเจี้ยน.

Thailändare med persiskt ursprung; ชาวไทยเชื้อสายเปอร์เซีย, แขกมะหง่น, แขกมะหง่อน, แขกมห่น, แขกมะห่น, แขกเจ้าเซ็น.

Vietnameser; Ching จิง (kinesiska), kinh (kin) กิญ, kwae แกว (nordöstthai och laotiska).

Bergsfolk; Chao doi ชาวดอย, chow khow, hill tribe, khon khao คนเขา.

Austroasiatiska språkfamiljen; ตระกูลภาษาออสโตรเอเชียติก, ออสโตรอาเซียติค.

Sydostasien; Esia A-khane เอเชียอาคเนย์, Usa-khane อุษาคเนย์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-19, 09.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.