Ayutthaya - Samuel White
Samuel beordras tillbaka till Ayutthaya 1686

Plötsligt fick Samuel själv order om att bege sig till Ayutthaya. Detta kom säkert som en chock för honom och det angavs heller ingen grund för kallelsen. Först tänkte Samuel strunta i ordern, då han uppenbart fruktade för sin personliga säkerhet. Efter ytterligare uppmaningar från Ayutthaya bestämde han sig ändå för att resa dit.

Vad hade då hänt med Richard Burnaby? Han fanns fortfarande kvar i Mergui, men hade ingen reell makt och så ville Samuel också ha det, trots Constantines ambition om att de två skulle samarbeta. Richard var också kallad till Ayutthaya, men det satte Samuel stopp för.

Samuel tog med sig Francis Davenport och några andra män och de kom fram till Ayutthaya på kvällen den 1 juni 1686. Samuel hade fått feber dagen innan de kom fram och kungen och Constantine befann sig i Lopburi. Förmodligen handlade det om malaria. Trots sitt tillstånd reste Samuel vidare till Lopburi dagen efter, medan Davenport stannade kvar i Ayutthaya.

Den 6 juni fick Francis Davenport ett brev som berättade att Samuel kanske var döende och han reste därför upp till Lopburi dit han anlände den 8 juni. Men Samuels tillstånd förbättrades. Trots att Samuel legat sjuk i ett hus alldeles framför sin gode vän Constantines palats hade han inte fått något besök eller några brev från honom under sjukdomstiden.

Samuel försökte nu söka upp Constantine personligen, men fick hela tiden beskedet att han var upptagen och Samuel insjuknade igen. Men även denna gång återhämtade han sig.

Till sist förläts Samuel, men Constantine gjorde klart för Samuel att han visste en hel del om vad han sysslade med och förklarade också att han inte kunde räkna med hans fortsatta beskydd om han fortsatte på samma vis som tidigare.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-17, 08.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.