Ayutthaya - Samuel White
Constantine erbjuder Samuel att bli premiärminister 1686

Fantastiskt nog erbjöd nu Constantine Samuel att bli hans efterträdare om han skulle dö och ställningen som premiärminister. Men Samuel avslog erbjudandet. Constantine tog detta med fattning och Samuel tilläts att återvända till sin gamla befattning i Mergui, vilket han önskade. Innan Samuel reste i väg begärde han i princip oinskränkt makt i Mergui, vilket Constantine också beviljade honom.

Den 16 oktober 1686 reste Samuel och hans sällskap tillbaka till Mergui dit han anlände den 27 oktober. Samuel kunde nu fortsätta där han slutat och blev om möjligt allt vildare och våldsammare. Francis Davenport önskade att få slippa fortsätta med sitt falska bokföringsarbete och bad också Samuel om lov att få lämna Mergui. Men han övertalades att stanna ytterligare en tid.

I december 1686 fick Samuel ett brev från Constantine med en varning att kompaniet kanske förberedde en attack mot Mergui. Francis Davenport blev nu ännu mera angelägen att lämna Mergui och allt mera övertygad om att slutet för Samuel närmade sig.

Uppenbart tyckte nu också Samuel att det var tid att avsluta sin verksamhet och började planera sin flykt från Mergui. Han ägnade sig nu åt att framställa förfalskade dokument, som skulle se till att han kunde klara ett eventuellt åtal för sjöröveri.

Den 1 april började han leta efter ett gömställe i övärlden. Här tänkte han hålla sig gömd tills monsunvindarna blev de rätta i oktober efter regntiden, för att därefter segla hem till England. Det var bara Francis Davenport som kände till hans planer. Det uppstod ändå rykten om vad som var på gång och Samuel var livrädd att de skulle nå Ayutthaya. Flykten planerades att påbörjas den 26 juni 1687.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-17, 08.07
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.