Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Militärkuppen i oktober 1976

Den 6 oktober 1976, två timmar efter studentmassakern, var det dags för ytterligare en av Thailands många militärkupper. Ett nytt treårigt demokratiskt experiment var därmed avslutat och Thailand hade återigen fått ett militärt styre. Chamlong Srimuang och de tidigare nämnda ungturkarna stödde kuppen mot Seni. Om ungturkarna hade någon konkret delaktighet i kuppen och den brutala massakern på Thammasatuniversitetet är fortfarande omtvistat.

Gruppen som ledde kuppen var ganska moderat och hade förbindelser till den avlidne Kris Sivara. De förhindrade att extremhögern med kopplingar till Thanom, Praphas, Pramarn och Samak kunde ta makten. Seni arresterades och makten övertogs av den då 61-åriga amiralen och tidigare försvarsministern Sangad Chaloryu.


(Sangat Chalawyoo)

Bakom Sangad stod den moderate Kriangsak Chamanan (Kriangsak Chomanan) เกรียงศักดิ์ ชมะนันท์ (17 december 1917-23 december 2003). General Kriangsak var en yrkessoldat som kämpat mot fransmännen 1940-1941 och mot kommunismen både under Koreakriget och Vietnamkriget.


(Kriangsak Chamanan)

I ett meddelande från juntan meddelades det att den nya militärjuntan, som kallade sig den nationella administrerande reformkommittén (khana pathirup kan pokkhrong phaen din) คณะปฏิรูปการปกครองแผ่นดิน (NARC), hade tagit makten och infört undantagstillstånd "för att förhindra att vårt land faller i händerna på den kommunistiska imperialismen." Sangad blev ordförande i NARC.

Många thailändare hade upprörts över den brutalitet som föregått kuppen och bävade för ett framtida Thailand med våldsam politisk oro. Den thailändska polisen fortsatte sin jakt på vänsterorienterade politiker, fackföreningsfolk och studentledare.


Stavningsvarianter;

Kriangsak Chamanan; Jamanandana, Kriangsak Chomanand, Kriengsak Chamanand, Somchit Chamanan สมจิตต์ ชมะนันทน์ (ursprungligt namn), เกรียงศักดิ์ ชมะนันท์.

den nationella administrerande reformkommittén; National Administrative Reform Council (NARC).

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-16, 10.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.