Ayutthaya - Ayutthayas fall
Taksin och förhållandet till Kina

Då Phraya Tak kröntes till kung av Thonburi hade han bett Kina att erkänna honom som kung. Men det kinesiska hovet vägrade detta då Mac Thien Tu i Ha Tien hade informerat det kinesiska hovet om att Taksin var en usurpator och att den legitime arvtagaren till tronen i Siam fanns i Ha Tien. Det handlade om den tidigare omtalade prins Chui.

Här säger en källa att Qianlong-kejsaren hade motsatt sig Taksins begäran och i stället uppmanat honom att installera prins Chui som kung. Taksin blev nu allt mer irriterad över Mac Thien Tus handlingar.

I augusti 1771 skickade kung Taksin ännu en ambassad till Kina. Den här gången hade de med sig burmesiska krigsfångar som tagits i Chiang Mai som överlämnades till det kinesiska hovet. Detta uppskattades uppenbart då Kina och Burma tidigare varit i konflikt med varandra. Ett formellt erkännande som kung av Siam skulle dock dröja litet till.

1772 hade Mac Thien Tu skickat en rapport till Qingdynastins hov där han berättade om sin stads fall 1771; Förra året genomförde Zheng Xin (Choeng Sin) เจิ้งสิ้น (Taksin) en militär expedition med en väldig styrka bestående av 10 000 soldater. Chen Lian var amiral för flottan och Yang Jinzong, som var en kapten på ett siamesiskt tributfartyg, ledde anfallet.

Efter att kung Taksin intagit och förstört staden Ha Tien 1771 och prinsarna Sri Sang och Chui var döda blev det kinesiska hovet mer positivt inställt till kung Taksin. Prins Sri Sang hade dött i februari 1772 och Chui hade dömts till döden och avrättats. När känner jag dock inte till. Kinesiska dokument började nu hänvisa till Taksin under namnet Zheng Zhao (Choeng Chao) เจิ้งเจา.

1774 och 1775 skickade kung Taksin en kinesisk köpman som siamesisk representant till det kinesiska hovet för att försöka förbättra relationerna med kineserna och för att be om att få köpa svavel (kammathan) กำมะถัน för militära ändamål.

1777 informerade Li Shiyao (Li Sueyao) หลี่ ซื่อเหยา, som var guvernör över provinserna Guangdong och Guangxi, Qianlong-kejsaren att kung Taksin av Siam hade förmågan och viljan att slåss mot Burma, som ju varit Kinas fiende. Dessutom hade Siam skickat burmesiska krigsfångar till Kina.

I maj 1777 skickade kung Taksin tre representanter för att träffa Yang Jingsu (Yang Chingsu) หยางจิ่งสู้, som var den nye guvernören för provinserna Guangdong och Guangxi. Thonburi ville ha ett officiellt erkännande från det kinesiska kungliga hovet och Qianlong-kejsaren skickade ett meddelande till Yang Jingsu där han tillät Thonburi att köpa ytterligare svavel från Kina. Vid denna tidpunkt refererade det kinesiska hovet till kung Taksin som Ong อ๋อง, vilket skall tolkas som ett erkännande från det kinesiska hovet.


Stavningsvarianter;

Li Shiyao; Li Shih-yao, Lǐ Shìyáo.

Yang Jingsu; Yáng Jǐngsù.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-04, 14.10
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.