Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Thailand skickar styrkor till Vietnam 1964

Thailand blev direkt inblandat i Vietnamkriget då en mindre kontingent från det thailändska flygvapnet skickades till Sydvietnam den 29 september 1964. Denna följdes av en flottkontingent 1965.

Den första kontingenten från det thailändska flygvapnet bestod av sexton man som skulle hjälpa till med att flyga och underhålla sina flygplan och delta i den flygfrakt som sköttes av det sydvietnamesiska flygvapnet. Dessutom, som ett komplement till detta program, skulle det kungliga thailändska flygvapnet ge viss jetpilotträning till vietnamesiska piloter.

Den 30 december 1966 hade fyra Bangkoktidningars framsidor nyheten att den thailändska regeringen övervägde att skicka en bataljon stridande soldater bestående av 700-800 man till Sydvietnam. På morgonen den 3 januari 1967 bekräftade den thailändska regeringen att det som stått i tidningarna var korrekt och att en thailändsk bataljon skulle skickas till Sydvietnam.

Man hade visserligen förväntat att detta besked skulle tas emot väl av den thailändska befolkningen, men stödet överträffade alla förväntningar. Bara i Bangkok anmälde sig mer än 5 000 frivilliga!

De första thailändska marktrupperna anlände till Saigon i september 1967. Från mitten av 1967 fram till 1969 ökade den thailändska militära närvaron från 2 200 till mer än 11 000 man. Denna motsvarade då omkring 14 procent av den thailändska arméns totala styrkor. Här säger Handley att USA hade USA begärt att Thailand skulle skicka 20 000 man 1967 och att det i september 1967 anlände 10 000 man till Saigon.

Under tiden, med eller utan amerikanskt deltagande, genomförde thailändarna egna operationer i Laos. Rapporter från 1966 hävdade att det fanns thailändska trupper i Laos och Government Gazette medgav förluster, utan att tala om var soldaterna hade blivit dödade eller sårade. Se även det tidigare avsnittet "Det ökande kommunisthotet," artikeln "Det hemliga kriget."

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-19, 07.53
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.