Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
Japanerna kapitulerar ombord USS Missouri
Thailand och krigsförklaringarna

Den 16 augusti 1945, endast en dag efter att japanerna kapitulerat, höll Pridi ett tal där han undanbad sig krigsförklaringen från 1942 mot USA och Storbritannien. Det påpekades att krigsförklaringarna var utfärdade på ett författningsvidrigt sätt och därmed ogiltiga.

Som omtalat gjorde den japanska överbefälhavaren och hans fyra divisioner inte motstånd mot de från Burma anlända brittiska trupperna, utan de övergav sig fredligt. De thailändska motståndsstyrkorna från Seri Thai, som släppts ner i fallskärm med vapen och förråd eller smugit sig in från Kina, behövde inte göra några spektakulära ingripanden.


(Japanska trupper på väg till fångläger utanför Bangkok)

De områden som tagits tillbaka från Storbritannien i Malaya och Burma 1943 skulle Thailand återlämna och man förklarade sig villiga att betala skadestånd för det lidande som man orsakat. Dessutom ville man upprätta en kommitté som skulle utreda krigsförbrytelser och man ville återta namnet Siam, för att visa att planerna om att inlemma alla taispråkiga folk i ett gemensamt rike hade skrotats.

När Khuang Aphaiwong drog sig tillbaka den 31 augusti 1945 skulle en förhandlare utses till samtalen med de allierade. Pridi sände bud efter Seni Pramoj i Washington och bad honom att acceptera premiärministerposten under denna allvarliga tid. Seni ansågs vara ytterligt lämpad för denna post då han hade brittisk utbildning och hade lett Seri Thai. Han hade också varit professor i juridik vid Thammasatuniversitetet innan han åkte till Washington D.C.

Seni var emellertid inte speciellt road över att riskera att bli utsedd till syndabock, om britterna insisterade på att förödmjuka Thailand. Han accepterade inte posten förrän i september 1945, efter att Pridi hade gjort det hela till en fråga om patriotism. Under den tid det tog för Seni att komma hem installerade Pridi löjtnant Thawi Bunyaket som tillfällig premiärminister under perioden den 31 augusti-17 september 1945.


(Thawi Bunyaket)

Den 8 september 1945 återtog Thailand officiellt sitt gamla namn Siam, men den 11 maj 1949 skulle landet återigen bli känt som Thailand.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-31, 09.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.