Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
Den lätta japanska kryssaren Natori
Fredsavtalet mellan Thailand och Frankrike

Japanerna dikterade nu de stridande parterna till förhandlingsbordet och tre dagar senare den 31 januari var ett preliminärt avtal underskrivet ombord på den japanska lätta kryssaren Natori เรือนาโตริ i Saigons hamn. Därefter inleddes ett fullständigt eldupphör.

Den 7 februari 1941 fortsatte förhandlingarna i Tokyo där japanerna lade press på båda parter och den 9 maj 1941 signerades ett slutgiltigt fredsavtal med det engelska namnet Tokyo Peace Convention. I detta fredsavtal tvingades fransmännen avstå följande områden till Thailand;

  • Provinserna Battambang och Pailin (Phailin) ไพลิน, som omorganiserades till provinsen Phra Tabong, vilket är det thailändska namnet på Battambang.


    (Provinsen Pailin i Kambodja)

  • Provinsen Koh Kong, som tidigare varit känd under det siamesiska namnet Patchan Khiri Khet.

  • Provinserna Siem Reap, Banteay Meanchey och Oddar Meanchey (Udon Michai) อุดรมีชัย som omorganiserades och fick provinsnamnet Phibunsongkhram พิบูลสงคราม.


    (Provinsen Oddar Meanchey i Kambodja)

  • Provinsen Preah Vihear, som slogs samman med en bit av den laotiska provinsen Champasak, mittemot Pakse ปากเซ, och bildade provinsen Nakhon Champassak (Nakhon Champasak) นครจัมปาศักดิ์.

  • Sainyabuli, som inkluderade en bit av provinsen Luang Prabang, döptes om till provinsen Lan Chang ลานช้าง.


(Tre av de nybildade siamesiska provinserna)

Enligt en källa tvingades fransmännen lämna ifrån sig hela 54 000 kvadratkilometer territorium, med en sammanlagd befolkning på 500 000 personer.

I samband med utarbetandet av fredsavtalet med fransmännen fördes hemliga samtal med Phibun, där den japanska militären ville ha fri transit av trupper genom Thailand. Phibun visade sig samarbetsvillig, men senare händelser tyder på att han var mycket osäker då han, som nämnt tidigare, hade slutit en icke-angreppspakt med Storbritannien.

Phibun och hans regering förklarade att Thailand hade vunnit över fransmännen och det avhölls parader och man började bygga segermonumentet (Anusawari Chai Samoraphum) อนุสาวรีย์ชัยสมรภูมิ i juni 1941 för att fira segern. Monumentet är kanske bättre känt under sitt engelska namn Victory Monument.


(Segermonumentet i Bangkok)

Det nära samarbetet mellan Thailand och Japan var nu helt uppenbart och priset för de thailändska framgångarna blev att Thailands relationer med de stora västerländska makterna försämrades betydligt. I mars och april 1941 hade USA hållit inne bensinleveranser till Thailand, vilket inte hävdes förrän i maj då Thailand lovat USA fortsatt tillgång till tenn och gummi.

Det blev japanerna som tjänade mest på förhandlingarna. De lovade att garantera Indokinas gränser och uppnådde till gengäld ett löfte om att varken Thailand eller Frankrike skulle ingå någon allians med någon främmande makt mot Japan.


Stavningsvarianter;

Pailin; Changwat Pailin จังหวัดไพลิน.

Oddar Meanchey; Changwat Udon Michai จังหวัดอุดรมีชัย.

Phibunsongkhram; Changwat Phibunsongkhram จังหวัดพิบูลสงคราม.

Preah Vihear, provinsen; Changwat Phra Wihan จังหวัดพระวิหาร.

Pakse; Pakxe.

Nakhon Champassak; Changwat Nakhon Champasak จังหวัดนครจัมปาศักดิ์, Nakorn Champassak.

Lan Chang; Changwat Lan Chang จังหวัดลานช้าง.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-30, 14.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.