Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
De fyra som sköts under "flyktförsök"
De allmänna valen 1948

De utlovade allmänna valen hölls den 29 januari 1948 och det blev liksom tidigare ett val med lågt valdeltagande. Röstprocenten blev så låg som 29.5 procent, alternativt 26 procent enligt thailändska Wikipedia. Det låga valdeltagandet kunde delvis förklaras med rykten om att det skulle kastas bomber vid vallokalerna och att det i de sydliga muslimska provinserna Yala, Satun, Pattani och Narathiwat hade uppmanats till bojkott av valen. Detta på grund av missnöje med den tidigare regeringen.

Liksom under tidigare val kandiderade deltagarna som oberoende. Kandidaterna med sympatier för Khuang och Demokratiska partiet fick en liten majoritet i representanthuset, medan militärpartiet Thammathipat gjorde ett dåligt val. Khuang fick nu möjlighet att regera på grundlag av en parlamentariskt vald majoritet och då han presenterade sin nya regering, tillsammans med ett reformprogram i februari 1948, fick han ett överväldigande stöd i den nya nationalförsamlingen.

Armén och polisen hade börjat rensa bort vänsterfolk, vilket i praktiken innebar att man jagade gamla Pridi-anhängare, aktivister från Seri Thai och slutligen också oppositionspolitiker. Speciellt handlade det då om oppositionspolitiker från nordöst. I november 1948 arresterades fem parlamentsmedlemmar från Isan. De anklagades för att han uppmuntrat siameser att träna krigföring i Kina i syfte att separera den nordöstra delen av landet (Isan) från Siam, som sedan skulle införlivas i ett kommunistdominerat Indokina.

De fem arresterade var Thim Phuriphat ทิม ภูริพัฒน์, Thong-In Phuriphat, Thawil Udon, Fong Sitthitham ฟอง สิทธิธรรม (24 oktober 1904-1958?) och Tiang Sirikhanth. Deras separationsplaner har faktiskt benämnts som en kupp och har fått namnet Kabot Baeng Yaek Din Daen กบฏแบ่งแยกดินแดน, vilket kan översättas till separatistupproret. Förmodligen var det bara en handfull politiker och aktivister från Seri Thai som stod bakom dessa idéer.


(Tiang och Thong-in)


(Fong Sitthitham)

Den 4 mars 1949 blev Thong-in Phuriphat, Thawil Udon och ytterligare två personer arresterade på nytt trots att de nyligen släppts. Alla fyra blev därefter ihjälskjutna "då de försökte fly" från polisen. De övriga två som sköts ihjäl var Thongplew Chonlaphum (Thongpleao Chonlaphum) ทองเปลว ชลภูมิ (1912-1949) och Chamlong Daoruang (Chamlong Daorueang) จำลอง ดาวเรือง (1910-1949).


(Thongplew Chonlaphum)


(Chamlong Daoruang)


Stavningsvarianter;

Thim Phuriphat; Tim Puriphat.

Kabot baeng yaek din daen; Kabot bang yaek din dan, Separatists' Rebellion.

Thongplew Chonlaphum; Thongphaeo Chonlaphum.

Chamlong Daoruang; Chamlong Daorueang.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-02-28, 21.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.