Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
Japanska och thailändska officerare
Phibun under krigets första år

Under kriget tilltog Phibuns restriktioner mot den kinesiska minoriteten. Stora delar av riket förklarades som militära zoner och alla ”utländska” kineser tvingades härifrån med kort varsel. Dessutom fängslades de kinesiska ledare som samarbetat med nationalisterna i Kina.

Efter att fältmarskalk Phibun lagt sitt lands öde i händerna på japanerna var det stort sett bara att vänta på krigets utfall. När de japanska arméerna svepte in över Sydostasien 1942 var Phibuns makt och prestige på sitt högsta. Det såg nämligen ut som om Thailand hade satsat på en vinnare.

Man hade fått se japanernas vällyckade attack på Pearl Harbor den 7 december 1941, hur de sänkte två engelska krigsfartyg, slagskeppet HMS Prince of Wales เรือหลวงพริ้นส์ออฟเวลส์ och slagkryssaren HMS Repulse เรือหลวงรีพัลส์ i Thailandviken den 10 december, Singapores fall den 15 februari 1942 samt de tyska framgångarna i Egypten och Sovjet. Allt detta gjorde Phibun än säkrare på att axelmakterna slutgiltigt skulle stå som segrare.


(HMS Prince of Wales)


(HMS Repulse)

Under krigets första år var Phibun och hans anhängare exalterade och fulla av entusiasm. Thailands fascination och överdrivna respekt för det teknologiskt överlägsna väst hade naggats i kanten då man såg hur de europeiska trupperna flydde med svansen mellan benen från sina kolonier, som de hade haft i hundra år eller mer.

Japanerna, som var asiater liksom de själva, besegrade väst på lika villkor och det verkade bara vara en tidsfråga innan tiden för den ”vite mannen” var ute. Thailändarna var nu med i skapandet av en ny världsordning, där de kunde delta internationellt på lika villkor, i stället för att betraktas som ”små bruna bröder."

I hela östra Asien var Thailand nu den enda fullt ut självständiga nationen och en likvärdig partner till Japan, medan alla Thailands grannar var kuvade ockuperade länder.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-30, 19.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.