Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Den beslagtagna 737:an
Kronprins Vajiralongkorns jetplan tas i beslag (12 juli 2011)

Tisdagen den 12 juli 2011 beslagtogs ett thailändskt flygplan av typen Boeing 737 โบอิง 737 på Münchens flygplats och belades med kvarstad. Förhistorien till affären var en ekonomisk tvist mellan ett tyskt byggföretag vid namn Walter Bau AG บริษัท วัลเทอร์เบา och den thailändska staten. Det handlade om utebliven betalning för byggandet av den avgiftsbelagda vägen till Don Mueang för mer än tjugo år sedan. Någon källa talar också om en dispyt angående delningen av inkomsterna från vägavgifterna.

En domstol i New York hade 2010 dömt i Walter Baus favör och beordrat Thailand att kompensera firman, men Thailands åklagarämbete hade överklagat domslutet. Den tyska regeringen hade vid ett flertal tillfällen förgäves försökt få den thailändska staten att betala ett krav som uppgick till mer än 30 miljoner euro ยูโร.

Från thailändskt håll hävdades det att det beslagtagna planet var kronprins Vajiralongkorns privata jetplan och inte den thailändska statens och en smärre diplomatisk kris var under uppsegling. Det var korrekt att planet oftast användes av kronprinsen, som ibland själv satt vid spakarna som pilot, men enligt en tysk domstol var ägandeförhållandet oklart.

Onsdagen den 20 juli meddelade en domstol att planet kunde släppas mot en bankgaranti på 20 miljoner euro (848 miljoner baht) även om det omtvistade ersättningsbeloppet var större än så. Kronprins Vajiralongkorns sekretariat meddelade den 1 augusti att kronprinsen var beredd att använda sina egna privata medel för att få sin Boeing 737:a frisläppt från Münchens flygplats.

Kronprinsen hoppades att han genom sin ekonomiska garanti skulle hjälpa till att lösa dispyten mellan den thailändska regeringen och den tyska byggfirman. Kronprinsen ville inte inte personligen bli inblandad utan ville att allt skulle lösas fort och smidigt, sades det i uttalandet. Den tyska domstolen hade också sagt att om det visade sig att planet verkligen ägdes av kronprinsen så skulle han få tillbaka en eventuell inbetald garantisumma.

Tisdagen den 9 augusti meddelade Abhisit Vejjajiva att kronprinsens plan hade släppts efter att den thailändska staten hade deponerat en garanti på 38 miljoner euro, vilket var hela den omtvistade summan.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-14, 13.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.