Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Kamronwit Thoopkrachang
Kamronwit Thoopkrachang uppmanas att avgå (7 september 2012)

Chefen för huvudstadens polisbyrå generallöjtnant Kamronwit Thoopkrachang valde att ignorera uppmaningarna om att avgå omedelbart, efter att nyligen ha träffat Thaksin i Hongkong. Generallöjtnant Kamronwit förklarade sin inställning då han talade till mer än 1 000 polisbefäl som infunnit sig vid huvudstadens polisbyrå under fredagen. De hade kommit för att visa honom sin lojalitet och för att prisa honom för hans opartiska och beslutsamma agerande i ärenden om den tidigare omtalade smitningsolyckan där sonen och arvtagaren till företaget Red Bull var inblandad.

Han tackade sina underlydande för deras stöd och medgav att han träffat Thaksin i Hongkong den 29 juni. Detta var samma dag som den kungliga ordern om hans chefsavancemang hade utfärdats. Han gjorde ingen hemlighet av att han var en stor anhängare till Thaksin och efter att ha träffat honom berättade Kamronwit att han satt upp ett inramat foto av Thaksin på sin kontorsvägg.

En grupp med anknytning till PAD, som kallades Green Politics Group (Klum Kan Mueang Si Khiao) กลุ่มการเมืองสีเขียว, ville att antikorruptionskommissionen (NACC) skulle undersöka om Kamronwit hade underlåtit att göra sin plikt då han inte arresterade Thaksin då de två träffades i Hongkong.

Kamronwit gjorde sedan följande uttalande; “Jag började som en pojke från landet och har nått så här långt för att tjäna folket. Om vi får ett regeringsskifte kommer jag att avgå, så det finns ingen grund till en omplacering. Jag kan utan problem skriva mitt uppsägningsbrev i förväg.” “Jag är chef för huvudstadens polisbyrå i Thailand och inte huvudstadschef i något annat land, så hur kan jag då arrestera någon utanför kungadömet?"

Söndagen den 9 september 2012 krävde Demokratiska partiet att den nationelle polischefen Priewpan Damapong skulle överväga att straffa Kamronwit Thoopkrachang för hans möte med Thaksin. Rames Rattana-chaweng (Ramet Rattanachaweng) ราเมศ รัตนะเชวง (12 juli 1978-), som tillhörde Demokratiska partiets juridiska team, anklagade Kamronwit för att ha brutit grovt mot disciplinära och etiska uppförandekoder då han lämnat landet för att träffa en förrymd brottsling.


(Rames Rattana-chaweng)

Rames hänvisade till poliskommitténs regler från 2004 som sade att då en polisofficer begick ett allvarligt disciplinbrott måste hans överordnade vidta disciplinära åtgärder mot honom eller henne. Han kommenterade också Kamronwits uttalande om att han bara skulle avgå om det blev ett regeringsskifte som ett olämpligt sätt att ta ansvar för det han gjort. Rames skulle träffa Priewpan under måndagen för att diskutera ärendet och be honom om att vidta åtgärder mot sin underlydande.

Rames skulle också skicka en begäran till premiärminister Yingluck, biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung och polisgeneral Adul Saengsingkaew om att straffa Kamronwit. Adul skulle nämligen ersätta polisgeneral Priewpan då han skulle pensioneras i slutet av månaden.


Stavningsvarianter;

Green Politics group; Klum Krin กลุ่มกรีน.

Rames Rattana-chaweng; Rames Rattanachaweng, Ramet Ratanachaweng.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-18, 15.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.