Modern tid - Det ökande kommunisthotet
Förhållandet till USA

Under perioden 1963-1964 förbättrades återigen förhållandet mellan USA och Thailand. Anledningen till detta var flera. Medverkande var framgången med att förhindra Pathet Lao att ta makten i Vientiane, USA:s ökade engagemang i Vietnam, Kuba-krisen som givit USA ökad prestige samt USA:s beslutsamhet att försvara Västberlin.

Ytterligare medverkande var att USA vägrade att ge Kambodja ytterligare militärhjälp. USA och Thailand samarbetade därefter mera intimt för att förbättra Thailands inre säkerhet i de nordöstra provinserna längs med Laos gräns och med att bygga upp Thailands militära styrka.

I januari 1963 skickade Thailand militära styrkor till Malaysias gräns för att nedkämpa malajiska gerillastyrkor som förmodligen var rester av de stora gerillastyrkor som deltagit i det malajiska upproret från 1949.

Trots det förbättrade förhållandet mellan USA och Thailand fanns det orosmoln. Den politiska situationen i Sydvietnam hade ytterligare förvärrats efter att Ngo Dinh Diem och hans regim hade störtats i november 1963. Dessutom ökade fiendskapen mellan Thailands två södra grannar Malaysia och Indonesien. Thailand var rädd att ett krig mellan Malaysia och Indonesien eventuellt skulle medföra allvarliga säkerhetsproblem vid de södra gränserna och att man skulle få fientliga styrkor vid sina gränser både i norr och syd.

Thailand försökte medla i konflikten mellan Malaysia och Indonesien utan framgång. Man upptäckte också att det var svårt att förbättra samarbetet med Burma och att förbättra förhållandet till regeringen i Laos. Kinas ökande styrka gjorde inte situationen bättre och Kinas första kärnvapenprov i slutet av 1964 bådade inte gott.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-30, 10.43
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.