Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Idris Satopa
Bomben på Ramkhamhaeng Road (26 maj 2013)

Omkring klockan 21.00 under söndagen den 26 maj 2013 inträffade en explosion nära Soi 43/1, Ramkhamhaeng Road. De första rapporterna talade om sex skadade, varav två mycket allvarligt. Denna siffra ändrades sedan till sju skadade. Den vice polischefen Pansiri Prapawat förklarade redan under måndagen att bomben inte hade någon anknytning till separatiströrelsen i Thailands tre sydligaste provinser. En bombexpert som undersökt platsen hade också förklarat att det var osannolikt att bomben tillverkats av separatisterna.

Enligt bombexperten var det inte troligt att explosionen var politiskt motiverad då platsen inte hade någon politisk betydelse. Pansiri menade i stället att det handlade om bråk mellan försäljare angående försäljningsplatser. Senare uppstod återigen rykten om att bomben hade att göra med problemen i söder. Detta då en 24-årig man vid namn Idris Satopa (Idrit Satapo) อิดริส สะตาปอ arresterades den 18 juni i provinsen Narathiwat, som misstänkt för bombdådet den 26 maj.

Arméchefen Prayut Chan-o-cha sade onsdagen den 19 juni att folk inte skulle vara så snabba att koppla våldet i söder till bomben i Bangkok bara för att den arresterade råkade komma från södra Thailand. Den nationelle polischefen Adul Saengsingkaew trodde inte heller på ett samband med bombdådet och separatisterna i söder.

Tillfrågad om det fortsatta våldet i söder, trots Barisan Revolusi Nasionals (BRN) löfte om fred under fastemånaden ramadan, svarade general Prayut att folk inte skulle ha för stora förhoppningar om fredssamtalen ännu. Förhandlingarna var ännu bara i sitt inledningsskede och ramadan hade inte börjat än.

Angående BRN:s fem krav på Youtube svarade general Yuthasak Sasiprapha att det nationella säkerhetsrådet (NSC) hade bett BRN om detaljer i kravet i skriftlig form innan den fjärde rundan av fredssamtal, som det ännu inte fanns något datum för.

Torsdagen den 20 juni rapporterades det att man samma dag hade arresterat ytterligare en misstänkt för Bangkokbomben den 26 maj. Denna gång i provinsen Pattani i söder. Det var efter information från den tidigare arresterade Idris Satopa som ledde fram till arresteringen av en man vid namn Affaham Sa-a อัฟฟาฮัม สะอะ. Polisen berättade också att tre andra misstänkta från provinsen Pattani hade satts under övervakning. Så fort man hade fått samlat ihop tillräckligt med bevis så skulle de omedelbart arresteras.


(Affaham Sa-a)

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 11.07
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.