Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Yingluck ber för fred vid försvarsministeriet den 11 juli 2013
Yingluck tar över posten som försvarsminister (30 juni 2013)

Den 30 juni 2013 kom beskedet att Yingluck Shinawatra tagit över posten som försvarsminister efter att ha möblerat om i sin regering. Onsdagen den 3 juli fick hon stöd för detta av den nationelle arméchefen Prayut Chan-o-cha. Situationen i sydligaste Thailand kommer att förbättras efter premiärminister Yingluck Shinawatras beslut om att samtidigt vara försvarsminister, sade Prayut.

"Beslutet [att bli försvarsminister] är premiärministerns och regeringens eget beslut. Vi underordnade måste respektera våra överordnades beslut. Jag tror att detta beslut kommer att förbättra situationen i söder då hon nu kan ta egna beslut och ge order utan dröjsmål," sade general Prayut.

Under torsdagsmorgonen den 11 juli samlades omkring 100 medlemmar från Thailands patriotiska nätverk framför försvarsministeriet för att demonstrera mot premiärminister Yingluck Shinawatras övertagande av försvarsministerposten. Demonstranterna leddes av Chaiwat Sinsuwong och han förklarade att demonstrationen var till för att försvara de väpnade styrkorna och dess soldaters ära och för att protestera mot Thaksinregimen.

Chaiwat, som talade från flaket på en lastbil, uppmanade demonstranterna att hindra Yingluck från att ta sig in på ministeriet och stoppa henne från att ta kontroll över de väpnade styrkorna. Han varnade också polisen från att använda våld mot demonstranterna. Yingluck hade planerat att komma till försvarsministeriet klockan 11.00 för sin första arbetsdag som försvarsminister.

Det fanns tre kompanier poliser på plats framför ministeriet och polischefen Adul Saengsingkaew övervakade situationen från den kungliga thailändska polisens högkvarter.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 12.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.