Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Bild från videon
Videon med dödshot mot Thaksin (28 juli 2013)

Söndagen den 28 juli 2013 sade Demokratiska partiets Thaworn Senniam att en video på internet, där en grupp personer uttalar dödshot mot Thaksin Shinawatra, är inte nog för att stoppa honom i hans ambitioner om att återta makten i Thailand. Thaksin har erkänt att det var fel att använda hårda tag för att ta itu med problemen i de södra gränsprovinserna och rebellerna anser att Thaksin är den skyldige, sade Thaworn. Oavsett om videon är äkta eller falsk så är budskapet tydligt, tillade han.

Den två minuter och 45 sekunder långa videon, med titeln "Al-Qaeda video against former Thailand Prime Minister Thaksin Shinawatra," hade laddats upp på YouTube lördagen den 27 juli och innehöll dödshot mot Thaksin. Man skulle hämnas sina muslimska bröder som dödats i Tak Bai 2004 då Thaksin var premiärminister. Se även det tidigare avsnittet ”Thaksin Shinawatra och hans efterträdare,” artikeln ”Tak Bai-tragedin (25 oktober 2004).”

Det nationella säkerhetsrådets (NSC) generalsekreterare Paradon Pattanathabut menade att videon var falsk och att den i stället hade tillverkats av den regeringsfientliga gruppen de Vita maskerna. Upprorsmännen i söder hade nämligen tidigare förnekat all förbindelse till al-Qaida (Al-Qaeda på engelska) eller andra liknande terroristgrupper.

Efter att Thaksin blivit informerad om videon skrev hans juridiske rådgivare Noppadon Pattama på hans Facebooksida under söndagsmorgonen. Enligt Noppadon var Thaksin inte orolig över videon där tre personer i arabisk klädsel hotade att hämnas sina döda bröder 2004. "Thaksin spenderar det mesta av sin tid i Mellersta östern och har många goda vänner här som är muslimer med goda avsikter," skrev Noppadon.

Videon togs bort från YouTube efter några timmar med beskedet att den var i strid med YouTubes policy om våld. Den laddades upp på nytt några timmar senare för att sedan försvinna ännu en gång.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 14.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.