Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Charoon Chaimaen och Sayam Watananukun
Domen angående två dödade rödskjortor i april 2010 (30 september 2013)

Måndagen den 30 september 2013 slog Bangkoks södra brottmålsdomstol fast att två rödskjortedemonstranter hade skjutits av soldater under tillslaget mot UDD-demonstranterna i april 2010. De två dödade var den 46-årige Charoon Chaimaen (Charun Chaimaen) จรูญ ฉายแม้น och den 52-årige Sayam Watanukul (Sayam Watthananukun) สยาม วัฒนนุกูล.

Åklagaren bad domstolen att bekräfta de två männens identitet, att fastslå dödsorsaken och vem som var ansvarig för deras död. De båda hade träffats av kulor framför Satriwitthaya School på Dinso Road i april 2010. Enligt undersökningen av bevis och vittnesmål slog domstolen fast att Charoon dog på Central General Hospital โรงพยาบาลเซ็นทรัลเยนเนอรัล klockan 22.00 den 10 april 2010. Han hade träffats i bröstet av en kula från ett höghastighetsvapen som fördärvat blodkärlen som försåg hjärtat, lungorna och levern med blod.

Sayam dog på vägen till sjukhuset. Han hade träffats i ryggen och kulan hade lämnat kroppen genom bröstet, vilket också fördärvat livsviktiga blodkärl. Kulorna hade avfyrats av soldater som var på väg att retirera från en plats vid Satriwitthaya School till en soi vid Wat Bowonniwet nära korsningen vid Wan Chart-bron (Saphan Wan Chat) สะพานวันชาติ.

Domstolen kunde dock inte avgöra vem eller vilka personer som avfyrat de dödande skotten. Anhöriga till de två offren menade att domen var just och att man nu ville se att de som varit ansvariga för dödsskjutningarna skulle ta sitt ansvar.


Stavningsvarianter;

Sayam Watanukul; Sayam Wattanakul.

Central General Hospital; Central Hospital.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-01-11, 15.31
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.