Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
En av brottsplatserna undersöks
Tre bombexplosioner skakar Bangkok (14 februari 2012)

Tisdagen den 14 februari 2012 inträffade två explosioner på en starkt trafikerad gata i Bangkok. Under onsdagen uttalade sig den nationelle polischefen Priewpan Damapong och påstod att bomberna hade varit avsedda för "utländska medborgare" i Thailand. Han gav inga ytterligare förklaringar till sitt påstående. Explosionerna hade kommit tätt efter varandra omkring klockan 14.20 mellan Soi Pridi Banomyong 31-35 ซอยปรีดีพนมยงค์ vid Sukhumvit 71 Road. En av explosionerna skadade fem personer inklusive bombmannen själv. Bombmannen, som hade ett iranskt pass, sprängde bort sina egna ben.

USA och Storbritannien utfärdade under gårdagen nya resevarningar till sina medborgare efter explosionerna. Israels försvarsminister Ehud Barak (Ehut Barak) เอฮุด บารัค (12 februari 1942-) skyllde explosionerna på Iran, vilket Teheran เตหะราน naturligtvis förnekade.

Will Hartley, som var chef för Jane’s Terrorism and Insurgency Centre, sade att det faktum att mannen som förlorade sina ben i explosionen hade ett iranskt pass möjligen kunde styrka Israels anklagelser om att Iran höll på med någon slags internationell kampanj. Han sade också att tidigare attacker i Indien, Georgien och nu i Thailand hade varit högst amatörmässiga.

Passet som hittades vid en av platserna för explosionerna identifierade den svårt skadade mannen som den 28-årige Saeid Moradi (Sa-it Moradi) ซาอิด โมราดิ. Den misstänkte skulle ha kastat en granat mot en taxi, efter att taxichauffören inte velat stanna och plocka upp honom på Pridi Banomyong Soi 31.


(Saeid Moradi efter bombdåden)

Han sprang därefter till ingången till Kasem Phithaya School (Rongrian Kasem Phitthaya) โรงเรียนเกษมพิทยา på Sukhumvit 71 Road och kastade ett paket, eller kartong, med sprängmedel mot en polisbil som var på väg mot honom. Paketet träffade i stället en pickup som passerade, studsade tillbaka till honom och exploderade. Moradi hade svårt skadad förts till Chulalongkorn-sjukhuset.

Polisen arresterade omkring klockan 18.20 på kvällen ytterligare en misstänkt iranier på Suvarnabhumi-flygplatsen. Denne man identifierades som den 42-årige Mohummad Hazaei (Mohammat Hasa-i) โมฮัมหมัด ฮาซาอี. (I andra källor uppges hans efternamn till Khasai (Khasa-i) คาซาอิ.) En polischef från huvudstadspolisen, Winai Thongsong วินัย ทองสอง (21 april 1957-), sade att Hazaei hade tänkt gå ombord på ett plan till Malaysia. Hazaei hade dock vägrat att svara på polisens frågor och begärt att få en tolk, berättade generallöjtnant Winai.


(Mohummad Hazaei)


(Winai Thongsong)

Priewpan Damapong hade under tisdagen sagt att en undersökning visat att Hazaei hade kommit till Bangkok den 8 februari på samma plan som Moradi och en tredje misstänkt person som flytt. De tre hade kommit med flyg från Malaysia och hade först landat på Phuket. Chefen för immigrationspolisen Wibul Bangthamai (Wibun Bangthamai) วิบูลย์ บางท่าไม้ (5 december 1951-) sade att han beordrat tjänstemän vid alla internationella flygplatser och gränser att höja säkerheten för att förhindra att den tredje misstänkte skulle kunna lämna landet.


(Wibul Bangthamai)

Polisen genomsökte det tvåvåningshus där den första explosionen inträffat och hade där hittat omkring fyra kilo sprängämne av typen C-4 i två preparerade radioapparater. Winai Thongsong sade att dessa var av samma typ som de tre bomber som exploderat. En bombenhet sade att varje bomb kunde orsaka stor skada inom en radie av 40 meter. Samma källa sade också att bomber av denna typ aldrig tidigare hade påträffats i Thailand.


(Huset där den första explosionen inträffade)

Söndagen den 19 februari talades det om fyra misstänkta iranska gärningsmän och att de hade haft israeliska diplomater som mål. Det skulle handla om medlemmar från en antiiransk exilgrupp som ville skada Teheran, sade Syedsulaiman Husaini (Saiyit Sulaiman Husaini) ซัยยิดสุไลมาน ฮูซัยนี, som var en shiamuslimsk ledare i Thailand.

Han hävdade att de fyra tillhörde en organisation vid namn Iranska folkets mujahedin (Khabuan Kan Prachachon Muyahidin Iran) ขบวนการประชาชนมุญาฮิดีนอิหร่าน, som också är känd som MEK, MKO eller PMOI (People's Mujahedeen Organisation of Iran). Organisationens mål var att störta den nuvarande iranska regimen. MEK hade funnits med på USA:s lista över terrororganisationer sedan 1977, men hade tagits bort från listan 2010.

De thailändska myndigheterna och den thailändska säkerhetstjänsten kände inte till så mycket om organisationen, sade Syedsulaiman. Han menade att bomberna sannolikt inte var den iranska regeringens verk, vilket det spekulerats om. Detta eftersom relationerna mellan Bangkok och Teheran var goda. Det talades om en hemlig rapport från den iranska säkerhetstjänsten som indikerade att de iranska medborgarna, som kunde knytas till de senaste bomberna i Bangkok, tillhörde MEK.

MEK hade grundats på 1960-talet och organisationen deltog i den iranska islamistiska revolutionen 1979 som avsatte shah Mohammad Reza Pahlavi พระเจ้าชาห์ โมฮัมหมัด เรซา ปาห์ลาวี (26 oktober 1919-27 juli 1980) och som banade vägen för den shiitiska islamistiska regimen ledd av ayatollah Khomeini อายะตุลลอฮ์ โคมัยนี (24 september 1902-3 juni 1989). MEK, vars ideologi blandar marxism och islamism, hade tvingats i exil från Iran två år efter revolutionen, då organisationen hade försökt starta ett väpnat uppror mot Khomeini.

I augusti 2013 dömdes de två iranierna till 15 års fängelse och livstid. Israeliska och thailändska ämbetsmän sade att bomberna var avsedda att användas mot israeliska diplomater.


Stavningsvarianter;

Jane’s Terrorism and Insurgency Centre; Jane’s Terrorism & Insurgency Centre (JTIC).

Iranska folkets mujahedin; Mujahedin-e Khalq.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 18.45
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.