Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Supachai Somcharoen
Valkommissionen och registreringen av partier (26 december 2013)

Den 26 december genomförde valkommissionen ett möte där samtliga partier, som skulle ställa upp i valet, och deras kandidater skulle registreras. Mötet hölls på Thai-Japanese Stadium i Bangkok. En grupp protesterande från Network of Students and People for Reform of Thailand försökte störa registreringen genom att ta sig in på stadion. Med hjälp av en lastbil försökte man forcera grindarna till stadion och polisen svarade med att använda tårgas, gummikulor och vattenkanoner.

Våldet eskalerade sedan och skjutvapen användes av båda sidor. En polisman blev skjuten i bröstet och dog på sjukhuset och en av demonstranterna dog också senare på sjukhuset. Trots försöken att störa registreringen lyckades valkommissionen genomföra denna, men efter detta fick kommissionens personal evakueras med helikopter.

Efter dessa våldsamheter ville ordföranden i valkommissionen, Supachai Somcharoen (Suphachai Somcharoen) ศุภชัย สมเจริญ (8 februari 1949-), att valen skulle senareläggas. "Det är inte svårt att förutspå att valen inte kommer att bli smidiga, rättvisa och öppna med tanke på de nuvarande omständigheterna." Biträdande premiärminister Pongthep Thepkanjana kommenterade detta; "Det finns ingen klausul i författningen eller någon annan lag som kan ålägga regeringen att skjuta upp valdatumet."

Bangkok Post gick så långt att de menade att valkommissionärerna skulle avgå om regeringen inte sköt upp valen. Alternativet var att valkommissionen helt enkelt självsvåldigt skulle skjuta upp valen utan att ha lagligt stöd för detta. I södra Thailand, där stödet för Demokratiska partiet traditionellt var starkt, hindrade demonstranter partikandidaters registrering i 28 valkretsar under fyra dagar i rad.

Den 31 december hade inga kandidater registrerats i de sex provinserna Chumphon, Krabi, Phatthalung, Songkhla, Surat Thani och Trang. Registreringen hade också försvårats i provinserna Nakhon Si Thammarat och Phuket. Partiet Pheu Thai hade därför begärt av valkommissionen att slutdatumet för registreringen skulle förlängas.

Den asiatiska utgåvan av Wall Street Journal เดอะวอลล์สตรีทเจอร์นัล skrev nu att oppositionen "öppet bad om en ny militärkupp."

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-01-11, 21.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.