Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Den misstänkte handgranatmannen
Explosionen vid Segermonumentet (19 januari 2014)

Omkring klockan 13.30 på söndagen den 19 januari skadades 28 regeringsfientliga demonstranter av två handgranater vid Segermonumentet. En av de skadade var Sithinee Huangnak (Sitthini Huangnak) สิทธินีย์ ห่วงนาค, som var en reporter från tidningen Post Today.

PDRC-ledaren Thaworn Senniam, som var ansvarig för demonstrationsplatsen vid Segermonumentet, sade att en oidentifierad man hade kastat en handgranat nära ett presscentertält bakom demonstrationsscenen och sedan sprungit iväg. Säkerhetsvakter och demonstranter hade tagit upp jakten på honom, vilket fick honom att kasta ännu en granat. Man fortsatte ändå att förfölja honom och mannen sköt då mot dem och skadade minst en person. Därefter flydde han till en väntande motorcykel och bombmannen och hans chaufför två körde iväg mot Tuk Chai-korsningen.

Tisdagen den 21 januari skrev Panthongtae Shinawatra på sin Facebooksida att hans far hade erbjudit 10 miljoner baht i belöning till den som lyckades fånga den person som kastat handgranaterna mot demonstranterna från PDRC under söndagen. 28 personer hade skadats i attacken. Ett videoklipp, som visade en man som kastade en granat mot demonstranter vid Segermonumentet, visades under måndagen på CAPO:s (Centre for the Administration of Peace and Order) presskonferens.

Därefter presenterade Panthongtae sin konspirationsteori. Han sade visserligen att bombmannen förr eller senare skulle identifieras, då bilderna i videoklippet var så tydliga, men han varnade att det kunde ta tid då man ville att fler personer skulle dö och skadas för att tvinga fram en militärkupp. Panthongtae tillade att han trodde att de regeringsfientliga protestledarna själva låg bakom attackerna som dödat och skadat sina egna supportrar. Samma dag hoppade Puea Thais vice talesman Anusorn Aiumsa-ard också på Panthongtaes konspirationsteori.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 20.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.