Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Thammarak i domstolen
Thammarak Isaragura na Ayudhaya döms för valfusk (30 maj 2012)

General Thammarak Isaragura na Ayudhaya, som tidigare hade varit vice partiledare för partiet Thai Rak Thai, dömdes onsdagen den 30 maj 2012 till tre år och fyra månaders fängelse av brottmålsdomstolen för valfusk. Thammarak dömdes för att ha mutat en tjänsteman vid valkommissionen för att denne skulle ändra i en databas vilket möjliggjorde att medlemmar från partiet Pattana Chart Thai kunde delta i valen den 2 april 2006. Brottet hade ägt rum den 2-7 mars 2006. Dessa medlemmar från Pattana Chart Thai var inte valbara då de inte hade varit partimedlemmar i minst 90 dagar, vilket lagen förespråkade.

Åklagarämbetet berättade under domstolsförhandlingarna att Thammarak och tre andra medåtalade hade betalat 30 000 baht till en tjänsteman vid valkommissionen för att ändra i databasen. Denne tjänsteman hette Amornwit Suwannabuppha (Amonwit Suwannnabuppha) อมรวิชช์ สุวรรณบุปผา. Motivet var att kandidaterna från Pattana Chart Thai skulle hjälpa TRT. Det fanns nämligen ett juridiskt krav om att ett parti måste få minst 20 procent av rösterna i en valkrets om det bara fanns ett enda parti i valkretsen. Demokratiska partiet hade som bekant valt att bojkotta valet.

Valet den 2 april 2006 blev sedan ogiltigförklarat och TRT blev till sist upplöst av författningsdomstolen.

Thammarak och tre medåtalade dömdes till tre år och fyra månaders fängelse medan tjänstemannen vid valkommissionen dömdes till fem års fängelse. Thammarak överklagade sin dom och tisdagen den 7 januari 2014 frikändes han i appellationsdomstolen i brist på bevis.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-15, 16.02
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.