Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Manasnant Nookham
Sammandrabbningar mellan rödskjortor och gulskjortor (25 september 2012)

Rödskjortor och gulskjortor drabbade tisdagen 25 september 2012 samman utanför avdelningen för brottsbekämpnings (CSD) kontor på Phahonyothin Road. Pendlare rapporterades ha ombetts att undvika området. Antalet demonstranter i de båda lägren varierar en hel del beroende på källan. En rapport talar om nästan 200 rödskjortor och 50 gulskjortor och en annan om 100 rödskjortor och 500 gulskjortor! Det förstnämnda verkar mera troligt och i den andra uppskattningen verkar det ha kommit med en nolla för mycket.

De olika gruppernas demonstranter hade samlats efter att polisen hade kallat den 31-åriga tidigare läraren Manasnant Nookham (Manatsanan Nukham) มนัสนันท์ หนูคำ (16 maj 1981-) till förhör. Hon hade offentligt anklagat rödskjortesupportern Darunee Kritboonyalai för att ha förolämpat monarkin den 31 augusti. Darunee hade efter denna händelse i sin tur anmält Manasnant för förtal.

Manasnant hade kallats till förhör under fredagen, men hennes advokat hade begett sig till CSD på onsdagen och berättat för polisen att hon befann sig utomlands och att han inte kunnat kontakta henne ännu. Kallelsen hade därför ändrats till den 29 oktober.

De två politiska grupperingarna hade under tumultartade former bland annat kastat plastflaskor på varandra och en pickup-bil tillhörande en av rödskjortedemonstranterna hade demolerats under sammandrabbningarna.

Under onsdagen medgav polisen att de inte lyckats kontrollera demonstranterna. Detta då det uppstod bråk på flera olika platser samtidigt. Detta enligt överste Prasopchok Prommoon (Prasopchok Phrommun) ประสพโชค พร้อมมูล, som var vicekommendant i CSD. "Trots att polisen försökte skilja de två grupperna åt och att de uppmanade dem att hålla sig till speciella platser spred sig demonstranterna till olika platser där de konfronterade varandra," sade Prasopchok. "Jag tror att även om vi kallat in förstärkningar så hade vi inte kunnat förhindra sammandrabbningar då de hela tiden försökte förvärra situationen."


(Prasopchok Prommoon)

De flesta av gulskjortorna hade senare dragit sig tillbaka till Lat Phrao och Tesco Lotus เทสโก้ โลตัส på Phahonyothin Road då rödskjortorna var i majoritet utanför CSD.

Fredagen den 28 september gav UDD:s Thida Thavornseth Demokratiska partiet skulden för tisdagens tumult. Hon menade att TV-kanalen Blue Sky som stöddes av Demokratiska partiet var orsak till sammandrabbningen mellan gul- och rödskjortorna som skadat sju personer. "Demokratiska partiet måste hållas ansvarigt [för sammandrabbningen] eftersom några programledare på kanalen [Blue Sky] provocerade de som misshandlat folk [UDD-anhängare]... denna dag," sade Thida under en nyhetskonferens.

Thida anklagade också TV-kanalen Blue Sky för att använda monarkin som ursäkt för några personers attack mot rödskjortorna utanför avdelningen för brottsbekämpning (CSD) under tisdagen.

Samma dag hade gulskjortor under ledning av PAD-advokaten Suwat Apaipak mött upp utanför CSD för att visa sitt stöd för Manasnant Nookham. Därefter hade det uppstått bråk med sammanlagt sju skadade på bägge sidor. Manasnants supportrar hade uppenbart missat att hon var på en utlandsresa och därför trodde att hon skulle vara på plats för att förhöras under fredagen.

Det var uppenbart att de som kommit för att stödja Manasnant var PAD-supportrar, sade Thida. I folksamlingen fanns affärsmagnaten Ekkayuth Anchanbutr (Ekkayut Anchanbut) เอกยุทธ อัญชันบุตร (24 juni 1954-7 juni 2013), som var öppet kritisk till Thaksin, och några PAD-vakter, sade hon.


(Ekkayuth Anchanbutr)

Thida sade att rödskjortorna skulle fortsätta att ge Darunee moraliskt stöd eftersom hon trakasserats av Manasnant. Men UDD ville inte ha någon upprepning av den konfrontation som uppstått under tisdagen. Därför hade hon bett sina UDD-supportrar att inte bege sig till CSD den 29 oktober då Manasnant enligt planerna skulle komma dit.


Stavningsvarianter;

Manasnant Nookham; Manassanan Nookham, Manatsanan Nudam มนัสนันท์ หนูดำ.

Prasopchok Prommoon; Prasopchoke Prommoon, Prasopchok Prommul.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-15, 20.56
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.