Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Rangsima Rodrassamee
Prasit Chaisrisa anklagas för sexuella trakasserier (27 november 2012)

Pheu Thais Prasit Chaisrisa (Prasit Chaisisa) ประสิทธิ์ ไชยศรีษะ (2 mars 1965-) kan bli föremål för en undersökning av representanthusets etiska kommitté. Detta efter att ha förolämpat parlamentsmedlemmen Rangsima Rodrassamee (Rangsima Rotratsami) รังสิมา รอดรัศมี (13 augusti 1962-) från Demokratiska partiet. Händelsen hade inträffat under dagens misstroendedebatt, sade rapporterna.


(Prasit Chaisrisa)

Polisen och fanjunkaren Prasit, som var en viktig medlem i UDD, skulle ha förolämpat Rangsima när hon höll tal och i detta anklagade departementet för grundvattenresurser (Krom Sapphayakon Nam Badan) กรมทรัพยากรน้ำบาดาล för oegentligheter och misskötsel av regeringens översvämningsprojekt. Rangsima talade om påstådd korruption och vid ett tillfälle talade hon om en dröm hon haft, vilket fick Prasit att protestera.

Prasit menade att Rangsima inte kunde stå och tala om en dröm hon haft under en så allvarlig sak som en misstroendedebatt, som hade som mål att avlägsna ministrar. "Vad skulle Rangsima säga om jag sade att jag drömt att jag sov med henne?" sade Prasit. Denna kommentar hade fått oppositionen att rasa och protestera.

Representanthusets vice talman Charoen Chankomol, som fungerade som talman vid händelsen, bad Prasit att ta tillbaka sin kommentar, men oppositionen krävde också att Prasit skulle be Rangsima om ursäkt. De hävdade att han utsatt henne för sexuella trakasserier och det hela hade också visats live i TV över hela landet. Charoen sade också att han skulle be representanthusets etiska kommitté att undersöka händelsen. Skulle Prasit anses skyldig av kommittén kunde detta resultera i en begäran till ombudsmannens kontor om att han skulle fråntas sin parlamentsplats.

Bangkoksenatorn Rosana Tositrakul (Rotsana Tositrakun) รสนา โตสิตระกูล (27 september 1953-) fördömde Prasit på sin Facebooksida och menade att sexuella trakasserier inte skulle få förekomma i den höga institution som parlamentet utgjorde.


(Rosana Tositrakul)

En grupp av parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet ledda av Phussadee Tamthai (Phutsadi Tamthai) ผุสดี ตามไท (16 januari 1951-) lämnade torsdagen den 29 november över ett brev till talmannen Somsak Kiatsuranont. I brevet bad man honom att bilda en kommitté för att undersöka Prasit Chaisrisa, och hans verbala förolämpning mot Rangsima Rodrassamee. Phussadee sade att Prasit hade gjort sig skyldig till brott mot den gällande uppförandekoden.


(Phussadee Tamthai)

Hon (Phussadee) hade bett Somsak att undersöka Prasits uppförande och därmed skapa ett prejudikat för att få stopp på manliga parlamentsmedlemmars sexistiska kommentarer om kvinnliga parlamentsledamöter. Somsak berättade sedan att han bildat en underkommitté för att se över ärendet. Tidigare under dagen hade Pheu Thais vice taleskvinna Sunisa Lertpakawat (Sunisa Loetphakhawat) สุณิสา เลิศภควัต (7 mars 1975-) också lämnat över ett brev till Somsak. I brevet fördömde hon Phussadee och menade att hon hade använt ett opassande ordval under misstroendedebatten.


(Sunisa Lertpakawat)

Det kan vara intressant att veta att Prasit Chaisrisa onsdagen den 3 december 2014 dömdes till fem års fängelse för majestätsbrott. Straffet reducerades till 2 ½ år efter att han erkänt. Brottet hade begåtts då han höll ett tal till andra rödskjortor som innehöll en kränkning av den kungliga familjen.


Stavningsvarianter;

Rangsima Rodrassamee; Rangsima Rodrassami.

Departementet för grundvattenresurser; Department of Ground Water Resources, Ground Water Resources Department.

Rosana Tositrakul; Rosana Kosittrakul, Rossana Kosittrakul, Rossana Tosittrakul.
Alternativt födelseår för Rosana Tositrakul; 1957.

Sunisa Lertpakawat; Sunisa Lertphakawat.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 10.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.