Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Ex-kommunister vill ha utlovad kompensation (25 december 2012)

Måndagen den 24 december 2012 deltog mer än 10 000 tidigare kommunistiska upprorsmän i en fredlig demonstration. De kom från 20 provinser i nordöst och demonstrationen genomfördes i Khon Kaen. Demonstranterna krävde att regeringen skulle agera för att de skulle få en sedan årtionden utlovad kompensation i samband med deras integrering i samhället.

Gruppen krävde att premiärminister Yingluck skulle skynda på utbetalningarna till dem. Det ovan nämnda löftet hade kommit till för att avsluta det kommunistiska hotet på 1980-talet. I stället för militära insatser ville man genom en kompensation integrera de gamla upprorsmännen i samhället. Enligt det ursprungliga beslutet skulle de kommunistiska upprorsmännen vardera få 15 rai mark, fem kor, ett hus och en summa pengar för en nystart i livet. Denna kompensation skulle avhålla dem från att återgå till sin gamla verksamhet.

Den dåvarande regimen svek emellertid sitt löfte och det hade dröjt ända till Abhisits regering 2011 innan ett nytt beslut fattades. Enligt detta skulle de få vardera 225 000 baht i kompensation. Då hade ett stort antal av de 50 000 tidigare upprorsmännen strukits från listan över förmånstagare och demonstranterna vädjade nu till Yinglucks regim att det ursprungliga löftet om kompensation för dem alla skulle gälla.

Den här gången ville de som inte tidigare fått någon kompensation i stället ha 650 000 baht var, då de menade att levnadskostnaderna numera var mycket högre. Om man skulle följa de tidigare upprorsmännens förslag skulle det lågt räknat innebära en samlad kompensation på 32.5 miljarder baht. Om man skulle följa de tidigare upprorsmännens förslag skulle det lågt räknat innebära en samlad kompensation på 32.5 miljarder baht.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 14.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.