Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Suwat Apaipak
PAD-ledarna åtalas (22 januari 2013)

Efter hela femton tidigare uppskov blev det i slutet av december 2012 bestämt att PAD-ledarna skulle åtalas vid brottmålsdomstolen. Det handlade om åtal på två punkter för händelser under gulskjortornas protester 2008. Det första åtalet var riktat mot 10 PAD-ledare, ledda av Sondhi Limthongkul, för belägringen av parlamentet den 5-7 oktober 2008. Det andra åtalet var mot sex PAD-ledare, inklusive Sondhi för intrånget i Government House den 26-31 augusti 2008.

Bland de mest prominenta åtalade fanns Chamlong Srimuang, Pipob Thongchai, Somkiat Pongpaiboon, Praphan Khunmee och Maleerat Kaewka. PAD-advokaten Suwat Apaipak sade att han skulle ansöka om borgen för sina klienter.

Tisdagen den 22 januari 2013 infann sig femton ledande medlemmar från PAD i brottmålsdomstolen. Detta för att ta del av åtalspunkterna i de två ovan nämnda ärendena. Nu handlade det enligt mina källor i stället om tjugo åtalade för belägringen av parlamentet. Bland de femton som infann sig under tisdagen fanns Suriyasai Katasila och Somsak Kosaisuuk.

PAD-advokaten Puangthip Boonsanong sade att Sondhi Limthongkul och fem andra tidigare hade infunnit sig vid domstolen. Därmed hade alla de 21 anklagade anmält sig till domstolen. Sondhi och några av de övriga var åtalade i bägge ärendena. De förnekade alla anklagelser. De åtalade i ärendet om parlamentet släpptes mot en borgen på 200 000 baht vardera och de anklagade i ärendet om Government House fick betala 150 000. Domstolen bestämde att rättegången skulle börja den 29 april 2013.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 14.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.