Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Sukhothais historiska park
Trailok utser en Maha Uparat 1485

Trailoks äldste son, Borommaracha III, och hans tredje son, prins Chettha เชษฐา, ordinerades som munkar 1484. Enligt Wikipedia skulle den yngste sonen Intharacha ha dött i strider mot invaderande styrkor från Chiang Mai. Året anges till 1463, vilket dock inte stämmer med vad jag skrivit tidigare. Intharacha skulle ha besegrat Phraya Yutthisathian (Yuttittira), men hade sedan dött i strider mot Tilkoks farbror, som i Wikipedia kallas för Nagara.

Prins Chettha var född 1472 och Trailok hade fått honom med en prinsessa från den kungliga familjen av Sukhothai. Året efter lämnade de båda prinsarna munklivet och den minderårige prins Chettha utnämndes till Maha Uparat och till kung av Sukhothai. Han fick då titeln Somdet Phra Chetthathirat สมเด็จพระเชษฐาธิราช. Det finns dock källor som säger att Chettha blev Maha Uparat först strax före sin fars död 1488!

En Maha Uparat blev rent faktiskt en kronprins och fick sitt eget palats och allt i övrigt som en kommande kung ansågs behöva. Han fick som tidigare omtalat tio gånger så mycket mark som landets högsta regeringsämbetsman. Systemet med en Maha Uparat har fått många utländska författare att tro att det funnits två kungar samtidigt. Så var inte fallet bortsett från några få gånger av vissa speciella orsaker.

Det står inte klart varför kung Trailok utnämnde sin yngre son, prins Chettha, till Maha Uparat. Det verkar nästan som om han ville att kung Borommaracha III, som ju var regent i Ayutthaya, skulle vara kung här och att prins Chettha bara var Maha Uparat för Song Khwae (Phitsanulok) och de norra delarna av riket. Om detta var en medveten plan att dela riket så var det mycket oklokt. Lyckligtvis skulle det inte bli någon delning vid kung Trailoks död.


Stavningsvarianter;

Chettha; Jai Jett’a, Jett’a.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-20, 17.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.