Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Folkets armé för att störta Thaksins regim demonstrerar
Kidnappningsplanerna mot premiärministern (augusti 2013)

Pheu Thais parlamentsmedlem Weng Tojirakarn hävdade torsdagen den 1 augusti 2013 att den självutnämnda "Folkets armé för att störta Thaksins regim" höll på att utarbeta en hemlig plan. Planen gick ut på att kidnappa premiärminister Yingluck Shinawatra, representanthusets talman Somsak Kiatsuranont och de två vice talmännen Charoen Chankomol och Wisuth Chainarun. Avsikten var att förhindra representanthuset från att debattera amnestiförslaget den 7 augusti.

Detta hävdade Weng under en presskonferens i parlamentet och sade att han fått insiderinformation om planerna. Han varnade "Folkets armé" att verkställa den ”hemliga planen,” då ett sådant försök skulle klassas som uppror och därmed ett brott mot sektion 113 i författningen. De ansvariga för säkerheten i landet var tvungna att göra allt för att skydda de fyra och förhindra att planen skulle fullföljas.

Weng anklagade också "Folkets armé" för att paralysera trafiken i Bangkok och då speciellt i de tre distrikten där ISA hade införts. Om "Folkets armé" verkligen var oroad över amnestiförslaget tyckte Weng att rörelsens ledare skulle tala med Demokratiska partiet om att delta i det kommissionsarbete som granskade lagförslaget. Weng bad också sina rödskjortor om att ta det lugnt och inte bege sig ut på gatorna om något hände, utan låta polisen sköta sitt arbete.

Söndagen den 4 augusti 2013 avfärdade "Folkets armés" ledare Thaikorn Polsuwan Wengs påståenden om den ovan omtalade ”hemliga planen.” Han förklarade att man hade som ambition att genomföra fredliga demonstrationer och tänkte heller inte skapa oro i de tre distrikten som omfattades av ISA.

"Folkets armé" inledde sina planerade demonstrationer vid Lumphiniparken omkring klockan 15.00 under söndagen. Strax efter presenterade Thaikorn Bannawit Kengrian som en av rörelsens nya ledare för sina mer än 4 000 demonstranter. Thaikorn hade innan demonstrationen sagt att han tänkte avslöja “viktig information” om regeringen under demonstrationen. Han menade att hans avslöjande skulle påverka regeringens stabilitet.

Ledarna för "Folkets armé" för att störta Thaksins regim läste upp ett uttalande omkring klockan 18.00, där man inviterade alla thailändare att slå sig samman med dem för att störta Thaksins regim och få till stånd omfattande reformer i landet. I publiken fanns det många anhängare till Demokratiska partiet. Därefter förklarade "Folkets armé" att de skulle fortsätta sina demonstrationer och tillbringa natten i Lumphiniparken. Man beskrev vad de menade var regeringens oförmåga att sköta landets administration och den misslyckade politiken som lett till en omfattande korruption.

Som exempel nämndes rissubvensionsprogrammet och de oerhört stora kostnaderna som regeringens infrastruktursatsning skulle innebära. Angående regeringens infrastruktursatsning se den kommande artikeln ”Regeringens infrastrukturplaner för järnvägen (8 augusti 2013).” Man anklagade också Yinglucks administration för att försöka rentvå Thaksin och därmed inte visade någon respekt för det juridiska systemet.

Folkets armé för att störta Thaksins regims demonstration pågick samtidigt med ett annat politiskt möte arrangerat av Demokratiska partiet. Detta möte pågick vid Mathayom Prachaniwet School (Rongrian Matthayom Prachaniwet) โรงเรียนมัธยมประชานิเวศน์ i Bangkokdistriktet Chatuchak. Här demonstrerade man mot den första behandlingen i representanthuset av amnestiförslagen som skulle ske kommande onsdag.

Demonstrationen hade börjat klockan 15.00 och pågick till sen natt. Partiledaren Abhisit Vejjajiva var mötets huvudtalare. Du kan läsa mer om den första behandlingen av amnestiförslagen i den kommande artikeln ”Motståndet mot amnestiförslagen.” Demokratiska partiet krävde att regeringen drog tillbaka alla förslag om amnesti och försoning om man ville att de skulle delta i Yinglucks politiska reformarbete.

Thaikorn Polsuwan hävdade också under söndagen att regeringen hade förberett en "stridsledningscentral" för att handskas med deras demonstration. Denna skulle ha inrättats på en lyxresort på turistön Koh Chang och lyda direkt under ”ledaren för Thaksinregimen,” underförstått Thaksin Shinawatra själv. Stridsledningscentralen hade en videokonferensanläggning som stod i direkt förbindelse med den kungliga thailändska polisens kontor (RTPO) och huvudstadens polisbyrå.

Thaikorn hävdade att han fått denna information från en polisofficer från huvudstadens polisbyrå som var missnöjd med polisbyråns chef [Kamronwit Thoopkrachang]. Polisens videokonferensrum fanns intill denne chefs kontor, berättade Thaikorn.

Han hade också fått veta från en polis från immigrationsmyndigheterna i Trat och från en officer från departementet för civil luftfart (DCA) (krom kanbin phonruean) กรมการบินพลเรือน att ett privatplan med en "mycket viktig person" hade landat på Trats flygplats (Tha Akat Sayan Trat) ท่าอากาศยานตราด och sedan transporterats med en snabbgående motorbåt till Koh Chang. Detta hade gjorts under ett stort säkerhetspådrag.

På söndagsmorgonen hade Demokratiska partiets Suthep Thaugsuban också uttalat sig. Om regeringen insisterade på att fördärva det juridiska systemet och bryta sina löften skulle olika grupperingar från folket ge sig ut på gatorna och på olika moraliskt korrekta sätt hitta en väg att fälla regeringen.

"Vår kamp kommer att hålla sig till principerna om icke våld och demokrati. Vi kommer att berätta för Thaksin och Yingluck att Thailand inte tillhör familjen Shinawatra.” "Hota oss inte. Om en civilist blir skadad eller dödad kommer jag att bli den som störtar regimen och premiärministern kommer att få packa sina väskor och bege sig utomlands.” "Jag kommer att göra mitt bästa i parlamentet, men om en enda demonstrant blir skadad eller dödad kommer alla parlamentariska aktiviteter att avslutas och vi kommer att gå ut på gatorna och slåss," sade Suthep.


Stavningsvarianter;

Departementet för civil luftfart; Department of Civil Aviation.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-04, 21.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.