Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Aum Neko och hennes affischer
Aum Neko anklagas för majestätsbrott (17 september 2013)

En TV-direktör lämnade måndagen den 16 september 2013 in en anmälan om majestätsbrott till Crime Suppression Division (CSD). Anmälan var riktad mot en student, som tidigare blivit känd för bland annat en uppmärksammad kampanj mot skoluniformer. CSD berättade att det var en kvinna vid namn Phornthipa Supatnukul (Phonthipha Suphatnukun) พรทิพา สุพัฒนุกุล som lämnat in anmälan. Hon var direktör för TV-programmet Best of Your Life เบสต์ออฟยัวร์ไลฟ์.


(Phornthipa Supatnukul (till höger))

Den anmälde studenten var den 20-åriga transpersonen Saran Chuichai ศรัณย์ ฉุยฉาย, alias Aum Neko (Am Neko) อั้ม เนโกะ, som studerade vid Thammasatuniversitetets fakultet för humaniora.

Phornthipa berättade att hon lämnat in sin anmälan då hon tröttnat på Aum Nekos uppförande. Aum Neko hade ännu en gång orsakat stora rubriker den 5 september då hon satt upp affischer vid universitetet med studenter i skoluniformer, som simulerade olika heterosexuella och homosexuella aktiviteter. Affischerna var ett led i den ovan nämnda kampanjen mot skoluniformer.

Phornthipa berättade att 20 studenter från Thammasat hade intervjuats några månader tidigare om politik och ekonomi och att Aum Neko då hade kritiserat den kungliga institutionen. Som bevis hade Phornthipa lämnat över en videosekvens med intervjun till CSD. Hon lämnade också över kritiska meddelanden om monarkin från Facebook, som Aum Neko påstods ligga bakom. CSD hade tagit emot anmälan och den skulle sedan gå vidare till avdelningen för teknologibrott (TCSD) för vidare undersökningar.

Efter militärkuppen 2014, som jag kommer att berätta mera om längre fram, fick Aum Neko den 9 juni 2014 en kallelse från militärregimen att infinna sig för förhör tillsammans med en rad andra personer. Med tanke på risken för ett hårt fängelsestraff för majestätsbrott bestämde hon sig därför för att lämna landet. Då hon inte infann sig till förhör utfärdades en arresteringsorder mot henne den 13 juni 2014. Hon flydde först via grannländer innan hon flög till Frankrike i slutet av oktober. I senare intervjuer har Aum Neko berättat om sin bitvis dramatiska flykt.

Under ett transitstopp i Seoul โซล väntade Sydkoreas immigrationspolis på henne på embarkeringsbryggan. I sin hand hade polisen en lista över personer som var eftersökta av de thailändska myndigheterna. Under bokstaven S fanns förutom hennes eget namn också två tidigare nämnda personer; Somsak Jeamteerasakul och Suda Rangkupan. Aum Neko berättade att hon lyckades förklara för polisen hur den politiska situationen såg ut i Thailand och hade jämfört militärdiktaturen i Thailand med diktaturen i Nordkorea innan polisen tillät henne gå ombord på flyget till Frankrike.

Efter att ha anlänt till säkerheten i Frankrike lät Aum Neko producera flera videoklipp som attackerade den thailändska kungliga familjen. I ett av dessa klipp genomförde hon en aktivitet på Place de la Concorde ปลัสเดอลากงกอร์ด, som var klart förolämpande mot den thailändske kungen kungen och drottningen.


Stavningsvarianter;

Place de la Concorde; Endräktsplatsen, Endräktstorget.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-04, 21.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.