Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Wichian Puanglamjiak
Risfarmare vill ha betalt för sitt ris (17 januari 2014)

Under fredagen den 17 januari protesterade risfarmare i norr och nordöst mot regeringen och krävde betalning för det ris som de sålt till regeringen under rissubvensionsprogrammet. I Phichit blockerade risfarmare Asian Highway och i Buriram omringade demonstranterna regeringens provinskomplex.

Omkring 3 000 farmare från Phichit, Sukhothai, Phitsanulok, Kamphaengphet och Nakhon Sawan använde lantbrukslastbilar för att blockera delar av Asian Highway vid Pho Sai-ngam-korsningen โพธิ์ไทรงาม i distriktet Bueng Na Rang บึงนาราง i norra Phichit. De krävde omedelbar betalning för sitt ris och hotade med att utöka demonstrationerna om deras krav inte accepterades under dagen.

I Buriram hade tusentals farmare från 23 distrikt och supportrar till PDRC blockerat grindarna till provinsregeringens komplex på Highway No 266 Buriram-Samet เสม็ด. De hävdade att de ännu inte fått betalt för sitt ris som de sålt fyra månader tidigare och förklarade att de inte hade pengar att betala sina lån till banker och lånehajar. Rapporter sade att sammanlagt 50 313 farmare som hade sålt ris under rissubvensionsprogrammet ännu inte hade fått betalt för ris till ett värde av 4.17 miljarder baht.

Under fredagen sade ordföranden för Thai Farmers Association (Samakhom Chao Na) สมาคมชาวนา, Wichian Puanglamjiak (Wichian Phuanglamchiak) วิเชียร พวงลำเจียก, att farmarna ville att regeringen skulle fortsätta med rissubvensionsprogrammet. Wichian sade också att korruption förekommer i alla program och att det var myndigheternas skyldighet att hitta och straffa de skyldiga.

Wichian hade under torsdagen lämnat över ett brev till valkommissionen (EC) där han bad om att regeringen skulle få ta ett lån på 130 miljarder baht för att kunna betala farmarna för deras ris. Den dåvarande regeringen var en expeditionsministär, eller interimsregering (Ratthaban Chua Khrao) รัฐบาลชั่วคราว och därför krävdes ett godkännande från valkommissionen.

Tisdagen den 21 januari avslog valkommissionen (EC) expeditionsregeringens begäran om att få låna ytterligare 130 miljarder baht. Detta lån skulle användas för att betala de risbönder som ännu inte fått sina pengar enligt rissubvensionsprogrammet. EC menade att man saknade auktoritet för att godkänna detta. Beslutet kom efter att den biträdande premiärministern och finansministern Kittiratt na Ranong hade träffat de fem valkommissionärerna och framfört regeringens planerade lån.

Valkommissionens generalsekreterare Puchong Nutrawong sade att kommissionen inte hade något val då de nekade expeditionsregeringen detta. Enligt lagen fick nämligen en expeditionsministär inte godkänna något nytt arbete eller projekt, eller lämna över ett bindande avtal till en nästkommande regeringen och fick heller inte använda några statliga resurser eller personal på ett sätt som kunde påverka ett val. Han tillade att sektion 181 i författningen var tydlig med att inga undantag kunde göras från detta.

Om regeringen ändå tänkte fortsätta och ta nya lån för att finansiera rissubvensionsprogrammet så var det regeringens ensak. Han varnade dock regeringen att den då kunde bli ansvarig för sina handlingar vid en eventuell dom om brott mot författningen.

Tisdagen den 28 januari sade biträdande handelsminister Yanyong Puangraj (Yanyong Phuangrat) ยรรยง พวงราช att regeringen skulle göra sitt yttersta för att så snabbt som möjligt betala de odlare som ännu inte fått betalt för sitt ris.

Regeringen håller nu på att låna 130 miljarder baht för att kunna betala den försenade utbetalningen, sade Yanyong. Han bad också om förståelse då en expeditionsregering inte hade samma auktoritet att omedelbart betala ut vad man var skyldig. Yanyong berättade också att regeringen tidigare hade spenderat 780 miljarder baht på rissubvensionsprogrammet, de senaste två åren, utan några problem.

En del grupper försökte nu stoppa expeditionsregeringen genom att åberopa det olagliga i att skuldsätta sig och sedan lämna över detta till nästkommande regering. Detta gjorde man genom att blockera ingångarna till finansministeriet och vissa banker, berättade Yanyong.


Stavningsvarianter;

Bueng Na Rang; Amphoe Bueng Na Rang อำเภอบึงนาราง, Bueng Narang.

Samet; Samed, Tambon Samet.

Interimsregering; Övergångsregering.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 20.04
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.