Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Suthep Thaugsuban
Suthep Thaugsuban hotas av åtal ( augusti-september 2012)

Senaten kommer att överväga en begäran om åtal mot Suthep Thaugsuban för att få honom diskvalificerad som parlamentsledamot. Detta skulle avgöras den 27 augusti berättade senatens vice talman Nikom Wiratpanich tisdagen den 14 augusti 2012.

En begäran, som lämnats in till antikorruptionskommissionen (NACC), påstod att Suthep blandat sig i kulturministeriets tjänstemäns arbete då han var biträdande premiärminister, vilket var i strid med författningen.

Skulle Suthep förklaras skyldig av senaten skulle han retroaktivt förlora sin tidigare ställning som biträdande premiärminister i Abhisits regering. Visserligen skulle detta inte få någon egentlig effekt då han inte längre var biträdande premiärminister, men han skulle bli diskvalificerad som parlamentsmedlem och förbjuden att verka politiskt de kommande fem åren.

Nikom var under dagen ordförande för ett senatsmöte som skulle välja en ny talman som skulle ersätta den tidigare avskedade talmannen Teeradej Meepian. Detta skulle egentligen ha varit klart den 6 augusti.

Måndagen den 27 augusti röstade senaten för att acceptera och undersöka nya försvarshandlingar som lämnats in av Suthep. Röstsiffrorna blev 98-1.

De nya försvarshandlingarna bestod av en order från författningsdomstolen, som ogiltigförklarat en liknande begäran mot justitieministern Pracha Promnok. Pracha hade anklagats för att ha utnämnt parlamentsmedlemmar från Pheu Thai för att arbeta vid Flood Relief Operations Centre (FROC) (Sun Pattibat Kan Chuay Lüa Phu Prasop Uthokkaphai) ศูนย์ปฏิบัติการช่วยเหลือผู้ประสบอุทกภัย (ศปภ.) på ett sätt som påverkat de ordinarie tjänstemännens arbete.

NACC:s biträdande generalsekreterare Chairat Khanitbut ชัยรัตน์ คณิตบุตร förklarade under mötet att kommissionen inte hade några invändningar mot försvarets nya handlingar. NACC:s nästa möte, som skulle överväga begäran mot Suthep, skulle hållas den 7 september, då Suthep skulle få uttala sig som ett led i sitt försvar.

Senatskommittén som var ansvarig för Sutheps ärende, där den förste vice senatstalmannen Surachai Liangboonlertchai (Surachai Liangbunloetchai) สุรชัย เลี้ยงบุญเลิศชัย (15 januari 1953-) var ordförande, hade ställt samman 12 frågor till NACC och 11 till Suthep som man ville ha svar på.


(Surachai Liangboonlertchai)

NACC-medlemmen Klanarong Chanthik förklarade att han var övertygad om att Suthep medvetet hade missbrukat sin ställning. Detta genom att skicka 19 personer, inklusive några parlamentariker, för att "assistera" arbetet vid kulturministeriet.

Suthep vittnade till sitt försvar att han inte hade haft för avsikt att blanda sig i ministeriets arbete. NACC och Suthep ombads att svara skriftligt till senaten den 13 september och sedan skulle båda sidor få yttra sig muntligt den 17 september. Därefter skulle senaten komma med sitt beslut den 18 september. Det krävdes att 3/5 av de 150 senatorerna röstade för ett avsked för att detta skulle gå igenom.

Tisdagen den 18 september röstade senaten nej till att entlediga Suthep. Suthep slapp därmed undan ett åtal med röstsiffrorna 95-40 och 3 nedlagda röster.


Stavningsvarianter;

Chairat Khanitbut; Chairath Khanitbutr.

Surachai Liangboonlertchai; Surachai Liengboonlertchai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-10-27, 17.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.