Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Boonlert Kaewprasit
Demonstrationer mot regeringen och kupprykten (oktober 2012)

Regeringsmotståndare planerar att hålla ett massmöte vid Royal Turf Club söndagen den 28 oktober 2012 för att visa sitt missnöje mot Yingluck Shinawatras administration. Detta berättade man under en presskonferens måndagen den 22 oktober. Motståndarna representerades av generalen och armérådgivaren Boonlert Kaewprasit. Han var ordförande för en organisation kallad Pitak Siam (Ongkan Phithak Sayam) องค์การพิทักษ์สยาม och bland övriga motståndare fanns ett dussintal av Pitak Siams allierade inklusive den rojalistiska gruppen Siam Samakkhi och den mångfärgade gruppen.

Boonlert förklarade att hans grupp och dess allierade inte längre stod ut med Yinglucks regering. De angav tre skäl för detta;

1. Regeringen tillåter försök från en viss grupp att störta monarkin utan att försöka stoppa detta.

2. Regeringen fungerar som förlängd arm för den landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Regeringen saknar effektivitet i förvaltningen och ett bra regerande.

3. Regeringen har valt att blunda för korruptionen.

Demonstrationen skulle hållas under sloganen "Slå er samman för att stoppa den nationella krisen och katastrofen," sade Boonlert. Organisatörerna skulle bjuda in experter och akademiker för att klargöra de negativa effekterna av regeringens politik för allmänheten. Som ett exempel nämnde Boonlert det tidigare omtalade rissubvensionsprogrammet.

Den pensionerade generalen berättade att biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung hade bett om att få träffa honom på onsdagskvällen, men han visste ännu inte vad Chalerm ville prata om. Han insisterade på att genomföra demonstrationen även om Chalerm bad honom att ställa in den.

Tillfrågad om vad söndagsdemonstrationen skulle ge för budskap till allmänheten sade Boonlert att det var upp till folket att välja vilken slags politik de ville ha. Han förnekade ett påstående från rödskjortorna om att hans grupp egentligen bara var en utbrytargrupp från PAD. Han var soldat och inte gulskjorta och hade aldrig framträtt på något av PAD:s möten, svarade han.

PAD:s talesman Panthep Puapongpan sade att hans rörelse inte kunde delta i demonstrationen ledd av Pitak Siam då PAD hade planerat ett offentligt forum angående Thailands framtida politiska reformer i provinsen Nakhon Si Thammarat. En annan orsak var att demonstrationen förmodligen bara skulle attackera den nuvarande regeringen, vilket inte var tillräckligt då PAD:s mål var att uppmuntra till verklig fullfjädrad demokrati och inte bara att kräva ett politiskt maktskifte. PAD skulle fortsätta att stödja och heja på gruppens försvar av landets intressen.

I januari hade UDD-advokaten Karom Phonthaklang lämnat in ett anmälan till avdelningen för brottsbekämpning (CSD) mot Boonlert Kaewprasit och PAD:s Sondhi Limthongkul. De anklagades för uppvigling och för att ha uppmanat militären att genomföra en kupp, då de hävdade att det förekommit försök från en viss grupp att störta monarkin.

Organisationen Pitak Siam har enligt författningen rätt att demonstrera mot regeringen, berättade biträdande ministern för jordbruk och kooperativ Nattawut Saikua onsdagen den 24 oktober. Gruppen har laglig rätt att demonstrera så länge man håller sig inom lagen, sade han. Han trodde heller inte att demonstrationen skulle bli långvarig då de flesta bland befolkningen inte stödde den. Nattawut Saikua passade också på att uppmana Boonlert att ta sitt ansvar för hans påstådda stöd för en militärkupp mot Yingluck Shinawatras regering.

Ordföranden för den thailändska föreningen för bychefer (phuyai ban) och kommunchefer (kamnan) Yongyos Kaewkiew (Yongyot Kaeohiao) ยงยศ แก้วเขียว (26 februari 1967-) sade att hans förening inte hade några planer på att stödja den planerade demonstrationen. Medlemmar från föreningen avhöll just då ett möte på ett hotell i Bangkok där man planerade hur man skulle agera mot förändringar i lagen gällande bychefer och kommunchefer. Det handlade om ett förslag om att begränsa deras tid i ämbetet till fyra år.


(Yongyos Kaewkiew)

Föreningen planerade att hålla ett massmöte den 7 november vid Royal Plaza för att protestera mot lagen, sade Yongyos. Han hade den optimistiska förväntan att 50 000 medlemmar skulle möta upp denna dag.

Söndagen den 28 oktober genomförde Pitak Siam sin planerade demonstration vid Royal Turf Club. Organisatörerna menade att man lockat 20 000 deltagare medan polisen hade en betydligt lägre siffra och talade om 7 000 demonstranter.

Pitak Siams söndagsdemonstration är ett tecken på att en ny kupp är förestående, sade biträdande handelsminister Nattawut Saikua tisdagen den 30 oktober. Nattawut uppmanade befolkningen att och ta ställning mot Pitak Siam. Han trodde att "en rörelse för att störta regeringen" skulle fortsätta att vara offensiv genom att bearbeta olika myndigheter för att bringa oreda i förvaltningen.

Angående ommöbleringen i regeringen sade Nattawut att rödskjortorna inte kategoriskt hade motsatt sig denna. Jatuporn Prompan, som inte fanns med bland de nya ministrarna, hade heller inte krävt någon ministerpost. Rödskjortorna hade bara påpekat att kriget inte var över än och att moraliskt stöd var viktigt för de stridande, sade Nattawut.

Tillfrågad om Kwanchai Praipanas uttalande, där han sagt att om man inte fick hem Thaksin skulle rödskjortorna kanske inte längre stödja regeringen, svarade Nattawut att det bara handlade om ledaren för gruppen Khon Rak Udons personliga uppfattning. Han motsatte sig också Kwanchais hot om att ta med sig rödskjortor till Bangkok för en direkt konfrontation med Pitak Siam.


Stavningsvarianter;

Pitak Siam; Pitak Siam group, Pithak Siam, Protect Siam Organization.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 19.35
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.