Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Kvinnor från Chiang Mai
Tvist i Chiang Mai

På väg hem från sin misslyckade Burmaexpedition blev kung Naresuan ombedd att lösa en tvist mellan Nawrahta Minsaw av Chiang Mai, som var hans vasall, och den tidigare omtalade laotiske kommissionären Phraya Ram Decho. Phraya Ram Decho hade plötsligt ställt krav på att få en rang som var lika hög som Nawrahta Minsaws. Naresuan skickade sin bror Ekathotsarot till Chiang Mai för att döma i ärendet, som faktiskt avgjordes till den lojale vasallen Nawrahta Minsaws favör. Detta trots att ett stöd till Phraya Ram Decho kanske hade kunnat få till följd att Chiang Mai kunde ha inlemmats fullständigt i Siam.

Chiang Mais krönika berättar om ett uppror i Chiang Rai mot burmeserna 1600/1601 och att Nawrahta Minsaw hjälpte sina landsmän att slå ner detta. Krönikan nämner också att Phraya Ram Decho blev guvernör i Chiang Saen 1601/1602 och att Lan Xang ockuperade Lan Na vid samma tid. Slutligen nämns ett misslyckat uppror mot burmeserna i Mong Hsat 1603/1604.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-26, 16.24
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.