Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Platsen för den nederländska bosättningen i Ayutthaya
Nederländarna kommer till Ayutthaya (1604)

Nederländarna kom till Ayutthaya strax före Naresuans död. Nederländarna blev därmed den tredje europeiska makten som kom till Ayutthaya och de fick samma vänliga mottagande som portugiserna och spanjorerna fått. Observera att Nederländerna ofta kallas för Holland ฮอลแลนด์. Men officiellt heter det kungariket Nederländerna sedan 1815. Att använda namnet Holland är därför inte helt korrekt, men vanligt förekommande.

Den 7 november 1601 hade Jacob Corneliszoon van Neck kommit till den siamesiska vasallstaten Pattani med fartygen Amsterdam อัมสเตอร์ดัม och Gouda เกาดา för att köpa peppar och andra handelsvaror. I december 1602 anlände ytterligare två nederländska fartyg och nederländarna fick tillstånd att bygga handelsstationer här samma år. De öppnade en handelsstation i Songkhla 1607, som också är är känt som sultanatet Singora (Rat Sultan Singkora) รัฐสุลต่านซิงกอรา.


(Singora)


(Sultanatet Singora)

I maj eller juni 1604 tog de sig vidare till Ayutthaya där deras ledare, Cornelius Specx คอร์นีเลียส สเปกซ์ (?-11 juni 1608), beviljades audiens hos kung Naresuan. Mötet resulterade i att nederländarna tilläts bygga upp en handelsstation, eller ett faktori, i Ayutthaya 1608. Det var en man vid namn Lambert Jacobsz Heijn แลมเบิร์ต จาคอบซ์ เฮอิน (födelseår och dödsår okänt) som etablerade handelsstationen i Ayutthaya för det nederländska Ostindiska kompaniets räkning. Han var verksam som kompanichef 1608-1611.

Andra källor säger emellertid att nederländarna gjorde sitt första besök i Ayutthaya redan 1603 och att nederländarnas handelsstation öppnades 1604.

Naresuan berättade för nederländarna att han senare under året (1604?) tänkte skicka en ambassad till Kina. Han menade att nederländarna hade chansen att få in en fot på den kinesiska handelsmarknaden om de lät en nederländsk representant följa med den siamesiska ambassaden. Om de verkligen följde med till Kina har jag ingen information om.

Naresuans efterträdare Ekathotsarot skickade en ambassad till Portugisiska Goa 1606 för att undgå problem med portugiserna inför en planerad ambassad till Nederländerna. Portugal låg nämligen i krig med Nederländerna och hade uttryckt sin oro över den nederländska närvaron i Siam.

Samma år kom de första portugisiska missionärerna till Ayutthaya. Det kan vara intressant att veta att nederländarna ingick en allians med sultanatet Johor med tanke på kriget mot portugiserna, men innan dess hade portugiserna hunnit plundra Johors huvudstad 1587. Två traktat skrevs under mellan de båda rikena i maj och september 1606.

Siameserna fick nederländsk hjälp 1607 inför den planerade ambassaden till Nederländerna. Detta var Siams första diplomatiska mission till Europa och ambassaden lämnade Banten på Java med destination Nederländerna den 28 januari 1608. Cornelius Specx dog under resan, men den fem man starka siamesiska ambassaden med två officiella ambassadörer, nådde fram och mottogs vid Haag กรุงเฮก av prins Moritz av Oranien พระเจ้ามอริสแห่งออเรนจ์ (r. 1618-1625) den 10 september 1608.


(Moritz av Nassau)

Ambassaden hade med sig en ung nederländare, som varit bosatt sex år i Siam, som tolk (lam) ล่าม och den siamesiska ambassaden bestod av 15 man. Samma källa säger att ambassaden bland annat hade med sig rubiner (thapthim) ทับทิม och andra ädelstenar som gåva. Tyvärr har jag inget namn på den ovan omtalade tolken.

Förutom de exklusiva gåvorna hade ambassaden med sig ett brev från kung Ekathotsarot, som var graverat på en guldplatta och placerat i en låda av elfenben. Nederändarna fick också veta hur mäktigt kungariket Ayutthaya var i Asien. Så här skall den siamesiske ambassadören ha sagt;

"Kung Ekathotsarot kan omedelbart mobilisera 300 000 man samt 2 000 stridselefanter och han står på god fot med kejsaren av Kina, som är den mäktigaste av alla monarker. Om någon vägrar att lyda hans order, skickar kungen honom för att bli stekt i en het gryta, i vilken han får plågas en månad innan han dör."

Kanske blev nederländarna imponerade av vad de fick höra och eftersom de också var intresserade av att skapa förbindelser med Kina togs ambassaden emot väl av prins Moritz. Ambassaden besökte Amsterdam อัมสเตอร์ดัม, Hoorn โฮร์น och Enkhuizen เอินค์เฮิซเซ่น där de fick se det välmående nederländska kompaniets magasin och varv. Besökarna var mycket intresserade av nederländsk skeppsbyggnad, vilket utnyttjades av de nederländska handelsmännen i Ayutthaya som under flera år gav siameserna ritningar över varv och fartyg som gåvor till dem. Delegationen fick också se det nyligen uppfunna teleskopet.

Under de följande åren beställde kung Ekathotsarot teleskop, kikare och glasögon av nederländarna. Efter att ha stannat i hela två år återvände den siamesiska ambassaden hem på samma fartyg som också tog den förste nederländske generalguvernören, Pieter Both ปีเตอร์ โบธ (1568-1615), till fjärran Östern ตะวันออกไกล.


Stavningsvarianter;

Holland; Holanda ฮอลันดา.

Singora; Cingor (franska), Mueang Singkhon เมืองสิงขร, Sangora (britter, fransmän), Shinichu (japanska), Siara, Singgora, Singhala สิงหลา, Singha-la, Singhora, Singor (franska), Singoro ซิงกอรอ (pattanimalajiska) Singkhara Nakhon สิงขรานคร, Singkhon สิงขร, Sing-khon, Singku ซิงกูร์, Singola, Singora, Singkora ซิงกอรา, Sing Krol Lar, Soncourat (franska).

Cornelius Specx; Cornelis Specx, Sคอร์เนลีส สเปคซ์.

Moritz av Oranien; Chao Chai haeng Oren เจ้าชายแห่งออเรนจ์, Maurice (engelska), Maurits, Moritz av Nassau, Maurits van Nassau (nederländska), Maurits van Oranje (nederländska), Natsao นัสเซา.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-26, 17.02
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.