Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Filmaffisch från filmen Suriyothai
Drottning Suriyothai

Följande nationalromantiska berättelse om drottning Suriyothais öde har starkt ifrågasatts av flera historiker och några menar att hela historien är fri fantasi.

Tidigt i februari 1569 hade Chakkraphat bestämt sig för att lämna huvudstaden med sina styrkor och genomföra en kontraattack mot Tabinshwehti. Detta för att testa burmesernas styrka. Bland de kungliga var det inte bara kung Chakkraphat och hans söner som ville delta i denna kontraattack. Hans hustru, drottning Suriyothai, och en av hans döttrar, prinsessan Boromdhilok (Phra Boromdilok) พระบรมดิลก (?-3 februari 1549), ville också vara med. Kungen motsatte sig först detta men gav till sist med sig.

Utklädda till män, sittande på samma elefant, slogs drottningen och prinsessan därefter sida vid sida med männen. Kungaparets båda söner prins Ramesuan och prins Mahin deltog också med sina elefanter. Under striderna blev kung Chakkraphat inblandad i en duell med vicekungen av Prome och hamnade i ett utsatt läge. Hans elefant råkade i panik och flydde och vicekungen förföljde honom. Drottning Suriyothai kastade sig då emellan med sin elefant, men hon blev dödad av vicekungens spjut och föll död till marken. Även dottern Boromdhilok sårades dödligt.

Prinsarna Ramesuan och Mahin tog sig sedan fram till vicekungen och lyckades driva bort honom och hans styrka. Därefter bärgade de sin mammas och sin systers döda kroppar och tog med dem till Ayutthaya. Chakkraphat fick samlat sin armé och retirerade under god ordning tillbaka till huvudstaden. Det kan vara intressant att veta att den burmesiska krönikan inte nämner något om att vicekungen av Prome skulle ha varit inblandad i någon duell sittandes på sin elefant.

Suriyothai betraktas efter denna händelse som en av den thailändska historiens största hjältinnor. Mängder av tavlor har målats för att visa hennes hjältemod och många dikter har skrivits till hennes ära. 2001 hade en mycket påkostad thailändsk film om hennes livsöde premiär. Filmens regissör var prinsen Chatrichalerm Yukol (Mom Chao Chatrichaloem Yukhon) หม่อมเจ้าชาตรีเฉลิม ยุคล (29 november 1942-). Filmen heter The Legend of Suriyothai på engelska, eller helt enkelt Suriyothai på thai.


Stavningsvarianter;

Chatrichalerm Yukol; Chatri Chalerm Yugala.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-23, 17.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.