Modern tid - Det ökande kommunisthotet
Sila Wongsin 1959

1959 bildade en bonde, som även kallats en religiös man och traditionell helbrägdagörare, Sila Wongsin ศิลา วงศ์สิน ett självstyrande ”rike” i en by i provinsen Nakhon Ratchasima. Sila påstod sig ha magiska och övernaturliga egenskaper och utropade sig som kung över sitt rike bestående av 200 invånare. Händelsen kallas för Kabot Nai Sila Wongsin กบฏนายศิลา วงศ์สิน på thai.

Ämbetsmän som skickats ut för att undersöka vad som stod på blev attackerade och fem skall ha mist livet den 25 maj 1959. Polis skickades därefter ut för att arrestera Sila. Sila lugnade sina följeslagare genom att påstå att han var var osårbar tack vare sina magiska egenskaper. Det visade sig snart att följeslagarna i alla fall inte hade samma magiska egenskaper som sin ledare och under stridigheter som uppstod dödades 11 av anhängarna och 88 arresterades.

Sila och hans familj samt åtta av hans följeslagare lyckades fly, men förföljarna hann ifatt dem nära gränsen till Laos. Sarit förhörde personligen Sila och gav sedan order om att han skulle avrättas offentligt i Nakhon Ratchasima för mord. Den 26 juni 1959 meddelade myndigheterna i Bangkok att Sila Wongsin hade avrättats utan rättegång. Sila förklarades ha varit ledare för en djävulsdyrkande sekt.

Avrättningen hade genomförts efter att Sarit informerat kabinettet om att Sila låtit mörda fem provinsämbetsmän, som utsetts till offer i hans religiösa sekt. Namn eller identitet på några andra medlemmar i sekten offentliggjordes inte.


Stavningsvarianter;

Kabot Nai Sila Wongsin; Kabot Phu Mi Bun Nai Sila Wongsin กบฏผู้มีบุญนายศิลา วงศ์สิน, Phi Ba Phi Bun ผีบ้าผีบุญ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-10-05, 17.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.