Modern tid - Det ökande kommunisthotet
Avrättningarna av påstådda kommunister 1961-1962

1960 fanns det inget land i Sydostasien som hade så stor betydelse för Thailand som det lilla konungadömet Laos. Sarits regering hade nämligen kommit fram till slutsatsen att om Laos inte hade en västvänlig regering skulle landet förr eller senare falla i kommunisternas händer och Thailand skulle stå på tur. Den troliga angreppsvägen för en kommunistisk attack på Thailand var nämligen utmed den långa gränsen till Laos. Det var därför av vitalt intresse för thailändarna att bevara ett icke-kommunistiskt Laos som buffertstat.

Den 6 maj 1961 arresterade polisen Khrong Chandawong ครอง จันดาวงศ์ (28 januari 1908-31 maj 1961) och Thongphan Sutthimat ทองพันธ์ สุทธิมาศ (?-1961) i Sakon Nakhon och de anklagades för inblandning i en kommunistisk konspiration. Målet var att förena nordöstra Thailand med det kommunistdominerade Laos.

Det var först sent i maj 1961 som den thailändska regeringen meddelade att man hade avslöjat en kommunistisk sammansvärjning i nordöstra Thailand. Samtidigt rapporterades det att en "thailändsk exilorganisation" hade bildats i den kommunistiska delen av Laos som bestod av flera hundra man beredda att infiltrera Thailand då Laos väl hade blivit kommunistiskt.

Khrong var en tidigare bonde från Sakon Nakhon, som blivit lärare. Längre fram hade han blivit invald i parlamentet. Han hade tidigare arresterats och fängslats 1952, anklagad för upprorsplaner, men hade släppts fri i samband med en amnesti i förbindelse med den buddhistiska erans 2500-årsjubileum 1957.

Efter sitt frisläppande började han verka för att Isan skulle bli självständigt och för ett samarbete med Pathet Lao i Laos. För denna verksamhet dömdes Khrong och Thongphan till döden. De ansågs vara ett hot mot den nationella säkerheten och monarkin. Den 31 maj 1961 klockan 12.13 avrättades de båda på ett fält i distriktet Sawang Daen Din สว่างแดนดิน i Sakon Nakhon. Avrättningen genomfördes efter en direkt order från Sarit Thanarat.


(Distriktet Sawang Daen Din i provinsen Sakon Nakhon)

Ytterligare en person blev avrättad den 24 april 1962, anklagad för att vara kommunistagent. Hans namn var Ruam Wongphan รวม วงษ์พันธ์ (1 april 1922-24 april 1962). Du kan läsa mer om honom i boken Thailand: The Politics of Despotic Paternalism av Thak Chaloemtiarana ทักษ์ เฉลิมเตียรณ.

Nordöstra Thailand var den fattigaste delen av Thailand och ett av de få områden i Thailand där socialistiska tankar fått fotfäste. I området fanns, och finns fortfarande, ett relativt stort antal vietnameser som flytt under det första indokinesiska kriget och som hyllade Ho Chi Minh. En del av dessa flyktingar skickades tillbaka till Nordvietnam, under protest från Sydvietnam, men mer än hälften av de 75 000 som fanns här efter kriget 1954 stannade kvar då USA inledde sina bombningar av Nordvietnam.

Nordöstra Thailand var väl lämpat för gerillakrig. Sarit hade redan 1958 hävdat att det pågick undergrävande verksamhet i nordöst. I början av 1961 hade det genomförts sporadiska arresteringar på gränsen till Laos och bland den muslimska befolkningen i söder i gränsområdet till Malaya.  


Stavningsvarianter;

Thongphan Sutthimat; Thongphan Suthimat, ทองพันธุ์ สุทธิมาศ.

Sawang Daen Din; Amphoe Sawang Daen Din อำเภอสว่างแดนดิน, Sawang Daendin.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-30, 10.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.