Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Kung Bhumibol med sin hund Tongdaeng
Thanakorn Siripaiboon anklagas för majestätsbrott (8 december 2015)

Den 8 december 2015 blev den 27-årige fabriksarbetaren Thanakorn Siripaiboon (Thanakon Siriphaibun) ธนากร ศิริไพบูลย์ arresterad i sin bostad i Samut Prakan anklagad för majestätsbrott. Han påstods ha spridit “sarkastiskt” innehåll på Facebook, som hånat den kungliga hunden Tongdaeng (Thongdaeng) ทองแดง (7 november 1998-26 december 2015) och därmed också indirekt kung Bhumibol!

Thanakorn anklagades också för brott mot databrottslagen då han hade tryckt på Facebooks ”gilla”-knapp under en manipulerad bild av kung Bhumibol och delat denna med sina 608 vänner. Förutom detta anklagades han också för brott mot artikel 116, som handlar om uppvigling. Detta då han publicerat en tabell som handlade om en korruptionsskandal i samband med byggandet av Rajabhakti Park. Du kan läsa om denna park och den påstådda korruptionen i de externa länkarna.

Åklagarna hävdade att Thanakorn den 6 december 2015 hade kopierat tre bilder från Twitter och lagt ut dessa på sin Facebooksida. Hårdföra rojalister var snabba med att säga att bilderna och ett meddelande innehöll ”sarkastiskt” innehåll om kungens hund och att göra en anmälan om majestätsbrott. Den 26 december 2015 dog tiken Tongdaeng, som blev nästan 17 år gammal. Du kan läsa mera om henne i de externa länkarna.

Den 11 februari 2016 då Thanakorn fortfarande satt häktad ställdes han inför en militärdomstol där han än en gång nekades borgen. Polisen hävdade att de inte hunnit bli klara med sin utredning och att de höll på att samla in kriminaltekniska databevis. Thanakorns advokat Anon Nampa hade gjort flera framställningar till domstolen om att släppa Thanakorn fri mot borgen. Detta med följande argument;

  • att den utdragna häktningstiden var en kränkning av de mänskliga rättigheterna då anklagelserna var oproportionerligt stora i förhållande till hans påstådda brott och att utredningen tagit allt för lång tid

  • att Thanakorn inte skulle ha anklagats för brott mot artikel 112 (majestätsbrottslagen) då lagen tydligt visade att en död hund inte kunde omfattas av den

  • och att Thanakorn heller inte skulle ha anklagats för brott mot artikel 116 för att ha publicerat en bild angående korruptionsskandalen Rajabhakti Park

Som förväntat i tider av allt mera bisarra majstätsbrottsärenden avslog domstolen alla framställningar från Anon Nampa. Den 1 mars 2016 gjorde Anon ytterligare framställningar mot att artikel 112 användes för att “skydda” en kunglighets hund. Han menade att anklagelserna var politiskt motiverade och ”överdrivna.”

Thanakorn nekades borgen flera gånger under sina tre månader i häkte innan det till sist beviljades honom den 8 mars 2016. Han hamnade då i ett exklusivt sällskap, då det var väldigt ovanligt att beviljas borgen då man var anklagad för majestätsbrott. Borgensgarantin var på 500 000 baht.

Den 29 november 2016 beslöt provinsdomstolens sig för att lämna över ärendet till en militärdomstol. Detta då fallet handlade om ”nationell säkerhet!” Thanakorns försök att få fallet behandlat i en civil domstol avvisades. Den 27 juni 2017 försökte han ännu en gång få sitt fall prövat av en civil domstol, men fick återigen avslag.

Först 2019 överfördes ärendet återigen till en civil domstol och den 13 januari 2021 frikände Samut Prakans provinsdomstol Thanakorn på alla åtalspunkterna.


Stavningsvarianter;

Tongdaeng; Thong Daeng.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-01-19, 07.52
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.