Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Pita Limjaroenrat
Future Forward Party blir upplöst (21 februari 2020)

Den 21 februari 2020 upplöste författningsdomstolen partiet Future Forward Party (FFP). Skälet var att partiet hade brutit mot vallagarna angående donationer till politiska partier. Partiet hade tagit ett lån på 191.2 miljoner baht från partiledaren Thanathorn Juangroongruangkit, vilket enligt domstolen räknades som en otillåten donation. I samband med partiets upplösande förbjöds också Thanathorn att verka politiskt de kommande 10 åren.

Beskedet om partiets upplösande möttes av kritik både i Thailand och utomlands. En del kritiker betraktade det inträffade som militärens fortsatta inblandning i thailändsk politik och noterade att partiets negativa hållning mot militären hade gjort partiet till dess måltavla. Andra partiers finanser hade heller inte undersökts på samma grundliga sätt.

Innan domstolens beslut hade Thanathorn sagt i en intervju att om partiet skulle bli upplöst så skulle man fortsätta sin politiska verksamhet som en social rörelse utanför parlamentet. En annan möjlighet var att bilda ett nytt parti under ett nytt namn, men med samma politiska ideologi.

Domstolsbeslutet innebar att de återstående 65 parlamentsledamöterna från FFP behövde hitta ett nya partitillhörigheter inom 60 dagar. Några dagar efter partiets upplösning valde nio parlamentsledamöter att gå med i partiet Bhumjaithai, som ingick i regeringskoalitionen.

Den 8 mars 2020 blev det känt att 55 av de återstående 56 parlamentsmedlemmarna skulle gå med i partiet Move Forward (Phak Kao Klai) พรรคก้าวไกล under ledning av Pita Limjaroenrat (Phitha Limcharoenrat) พิธา ลิ้มเจริญรัตน์ (5 september 1980-), samtidigt som de lovade att fortsätta Future Forwards arbete. Den återstående medlemmen gick med i partiet Chart Thai Pattana.

Move Forward Party hade bildats den 1 maj 2014 och var i början känt under namnet Ruam Pattana Chart Thai Party (Phak Ruam Phathana Chat Thai) พรรคร่วมพัฒนาชาติไทย). Namnet ändrades sedan till Phung Luang Party (Phak Phueng Luang) พรรคผึ้งหลวง i januari 2019. I december 2019 återgick man till partinamnet Ruam Pattana Chart Thai Party och i januari 2020 ändrades partinamnet ännu en gång till det nuvarande Move Forward Party. Partiet hade nu i princip blivit en förlängning av det gamla partiet Future Forward Party.

Lägg märke till att Move Forward Party har fått samma svenska översättning som det gamla Future Forward Party och kallas i svensk mediaför ”Ny framtid.” En eventuell namnförvirring undviker jag genom att i stället använda de engelska översättningarna för de båda partierna.


Stavningsvarianter;

Move Forward; Progressive Party.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-17, 17.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.