Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Singthong Buachum
Domarna i förbindelse med stormningen av ASEAN-mötet 2009 (5 mars 2015)

Provinsdomstolen i Pattaya dömde torsdagen den 5 mars 2015 tretton rödskjorteledare till fyra års fängelse. De dömdes för sin inblandning i stormningen av ASEAN-mötet i april 2009, vilket tvingade regeringen att avbryta mötet. De dömda fick dessutom en bot på 200 baht vardera för att ha blockerat trafiken i området! Se även det tidigare avsnittet ”Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln ”ASEAN-mötet i Pattaya (april 2009).”

Från början hade åklagarna valt att åtala arton UDD-anhängare för att de hade underlåtit att följa den lag som förbjöd folksamlingar på mer än 10 personer och för att ha skapat oro. Fem av dem hade frikänts av provinsdomstolen.

Redan samma dag som domen berättade UDD-anhängarna att domarna skulle överklagas och måndagen den 9 mars 2015 släpptes Arisman Pongruangrong mot en borgen på två miljoner baht. De övriga tolv fick betala en borgen på 800 000 baht. Längre ned i denna artikel kan du se vilka rödskjortor som figurerade i domarna.


(En glad Arisman frisläppt mot borgen den 9 mars 2015)

Tisdagen den 21 mars 2017 fastslog appellationsdomstolen provinsdomstolens tidigare dom på fyra års fängelse för Arisman och de tolv andra rödskjortorna. De nekades ett frisläppande mot borgen och domarna överklagades till Högsta domstolen.

De tolv dömda förutom Arisman var; Nisit Sinthuprai, Payap Panket, Worachai Hema, Wanchana Kerddee (Wanchana Koetdi) วันชนะ เกิดดี, Pichet Sukchindathong, Sakda Noppasit (Sakda Nopphasit) ศักดา นพสิทธิ์, polisen och överstelöjtnanten Waipot Apornrat, Nopporn Namchiangtai (Nopphaphon Namchiangtai) นพพร นามเชียงใต้, Samrerng Prachamrua (Samroeng Prachamruea) สำเริง ประจำเรือ, Somyot Promma (Somyot Phromma) สมยศ พรหมมา, Wallop Yangtrong och Singthong Buachum.

De fem som tidigare frikänts av provinsdomstolen hade uppenbart också åtalats igen i appellationsdomstolen. Två av dessa, Thongchai Sakmangkorn (Thongchai Sakmangkon) ธงชัย ศักดิ์มังกร och polisöversten Sompol Ratthakarn (Somphon Ratthakan) สมพล รัฐกาญจน์ frikändes på nytt och förhandlingarna angående de övriga tre bordlades då de befann sig på flykt. Det handlade om polisen och överstelöjtnanten Sa-ngiam Samranrat, Surachai Danwattananusorn och en kvinna vid namn Orawan อรวรรณ, med okänt efternamn.

Onsdagen den 11 september 2019 fastställde Högsta domstolen de fyraåriga fängelsedomarna mot Arisman och 11 av de övriga tidigare dömda. Somyot Promma frikändes däremot då han enligt rätten bara hade deltagit som demonstrant och inte som organisatör. Det var bara Sakda Noppasit som fanns på plats i provinsdomstolen i Pattaya där Högsta domstolens dom lästes upp och det utfärdades arresteringsorder på de övriga dömda.


Stavningsvarianter;

Somyot Promma; Somyos Promma.

Wanchana Kerddee; Wanchana Cha-emnoi วันชนะ ชะเอมน้อย.

Sompol Ratthakarn; Somphon Ratthaban สมพล รัฐบาล.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-18, 10.20
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.