Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Thanathorn Juangroongruangkit
Anklagelserna mot Thanathorn Juangroongruangkit

Människorättsadvokater och organisationer reagerade starkt på anklagelserna om uppvigling mot Thanathorn Juangroongruangkit, som var ledare för landets tredje största parti Future Forward Party. Det antyddes att anklagelserna, som kommit onsdagen den 3 mars 2019 från nationella rådet för fred och ordning (NCPO), var av politisk natur.

Thanathorn publicerade en bild på en arresteringsorder mot honom på sina sociala media. Dokumentet visade att han anklagades för uppvigling där maxstraffet var sju års fängelse. Enligt ordern skulle han infinna sig på Pathum Wans polisstation lördagen den 6 april. I ett mycket uppmärksammat inlägg skrev Thanathorn; “Jag kommer att infinna mig som begärt för att bevisa att jag inte har några vapen, fängelser eller lagar till mitt förfogande. Jag har bara folket som älskar rättvisa på min sida.”

Anklagelserna härstammade från en incident 2015, då studentaktivister motsatt sig myndigheternas arresteringsförsök. Thanathorn anklagades för att ha hjälpt studenterna att fly. En arresteringsorder hade också utfärdats mot hans partikollega och generalsekreterare Piyabutr Saengkanokkul. Han hade kallats för att vittna i ett annat ärende där partiet hade uttalat sig i samband med upplösandet av partiet Thai Raksa Chart.

Thanathorn berättade att han förväntat sig att myndigheterna skulle försöka pressa hans parti och hans kollegor med anklagelser och åtal. “Vi är inte rädda och vi kommer oförtrutet gå vidare på ett rättframt sätt. Vi är kanske ett hot mot en antidemokratisk militär, men inte mot den nationella säkerheten,” sade Thanathorn till reportrarna.

“Jag undrar hur ett upprop för ett återupprättande av demokratin och respekt för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kan uppfattas som en extrem vänsteråsikt,” sade Thanathorn i en kommentar till ett provokativt uttalande från arméchefen Apirat Kongsompong måndagen den 1 april. I ett starkt uttalande hade arméchefen fördömt utländskt utbildade individer för att ha tagit med sig extrema vänsterideologier hem avsedda att störta den konstitutionella monarkin. Enligt politiska observatörer var uttalandet en direkt attack på Future Forward Party för dess motstånd mot juntan.

“Jag vet inte vad för slags budskap som khun Apirat vill förmedla och varför han försöker få folk att hata oss och ödsla vår tid med att fria oss från hans anklagelser,” sade Thanathorn. “Vi vill i stället använda vår tid till att arbeta för folket.”

Organisationen iLaw ไอลอว์ skrev under onsdagen på sin Facebooksida att detta inte var första gången som någon, som opponerat sig mot den härskande regimen, hade anklagats för uppvigling. Efter kuppen 2014 hade minst 66 personer anklagats för detta. Bland dem fanns starka opponenter mot NCPO såsom Chaturon Chaisang och aktivisterna Sombat Boonngamanong och Pansak Srithep (Phansak Sithep) พันธ์ศักดิ์ ศรีเทพ.


(Pansak Srithep)

Sunai Phasuk från Human Rights Watch (HRW) sade under onsdagen att anklagelserna mot Future Forwards ledare var det senaste exemplet på juntans förakt för yttrandefriheten och fredliga åsiktsskillnader. ”De godtyckliga åtalen mot dissidenter och kritiker, som har pågått i mer än fyra år, visar att juntan inte har någon ambition att uppfylla sina löften om att göra Thailand till ett demokratiskt rättssäkert land, sade han till The Nation. “I verkligheten handlar det om en förankrad diktatur.”

Lördagen den 6 april då Thanathorn infann sig hos polisen visade det sig att han var anklagad för tre förseelser i samband med händelserna 2015. De tre åtalspunkterna var uppvigling, att ha hjälpt en misstänkt att fly (sektion 189) och för att ha samlat mer än 10 personer och skapat oro (sektion 215). Den vice nationelle polischefen general Srivara Rangsipramanakul hade själv begett sig till Pathum Wans polisstation för att leda förhöret.

Thanathorn förklarade sig oskyldig till anklagelserna och skulle lämna in ett skriftligt vittnesmål den 15 maj. Då anklagelserna om uppvigling också omfattade den nationella säkerheten skulle fallet prövas av en militärdomstol, vilket Thanathorn var litet bekymrad över. På lördagsmorgonen hade många supportrar till Thanathorn samlats utanför polisstationen med plakat och blommor för att ge honom sitt stöd. Han tackade dem och diplomater från en rad länder och folk från FN som kommit dit som observatörer.

Juntans chefsjurist Burin Thongprapai (Burin Thongpraphai) บุรินทร์ ทองประไพ berättade på onsdagen att omkring tjugo personer, som tidigare hade deltagit i en demonstration, hade förts till Pathum Wans polisstation 2015. De hade sedan flytt därifrån i en vit van som visade sig tillhöra ett företag där Thanathorns mamma var direktör, berättade Burin.


(Burin Thongprapai)

Thanathorn hade under veckan berättat om incidenten, som handlade om medlemmar från New Democracy Movement som demonstrerat framför Bangkok Art and Culture Centre (Ho Sinlapawatthanatham Haeng Krung Thep Maha Nakhon) หอศิลปวัฒนธรรมแห่งกรุงเทพมหานคร den 24 juni 2015. Thanathorn hade själv varit på plats. Polisen hade arresterat demonstranterna, då folksamlingar på mer än fem personer inte var tillåtna, och fört dem till Pathum Wans polisstation. Men de hade inte blivit häktade.

Angående episoden med bilen berättade Thanathorn att han såg en av demonstrantledarna, Rangsiman Rome (Rangsiman Rom) รังสิมันต์ โรม (31 maj 1992-), som promenerade ensam på Rama IV Road. Han hade därför stannat och erbjudit honom skjuts. Rangsiman hade senare gått med i Future Forward Party.


(Rangsiman Rome)

Thanathorn riskerade också åtal enligt databrottslagen för ett tal som han lagt ut på Facebook i juli 2018. NCPO anklagade honom för att ha publicerat vilseledande information. Åklagarna skulle den 26 april avgöra om man skulle gå vidare med ärendet.

Thanathorn anklagades nu också av valkommissionen för att ha haft aktier i ett mediaföretag vid namn V-Luck Media วี-ลัค มีเดีย, då han registrerade sig som parlamentskandidat. Om detta var korrekt så var det ett brott mot vallagarna och han skulle då diskvalificeras som parlamentsmedlem. Thanathorn förnekade anklagelserna och förklarade att alla hans aktier hade överförts till hans mamma en månad före hans registrering.

Den 23 maj, dagen innan det nya parlamentets öppnande, meddelade författningsdomstolen att man skulle behandla valkommissionens anklagelser mot Thanathorn. Med röstsiffrorna 8-1 bestämdes det att Thanathorns status som parlamentsmedlem upphörde fram till en kommande dom. Han tilläts dock medverka i öppningsceremonin innan han beordrades lämna parlamentet.

Thanathorn hade nominerats som premiärministerkandidat av en koalition partier som var motståndare till juntan, men det visade sig sedan att Prayut Chan-o-cha kunde sitta kvar. Den 20 november 2019 kom författningsdomstolens beslut och Thanathorn diskvalificerades som parlamentsmedlem.

I den obligatoriska deklarationen av tillgångar till antikorruptionskommissionen (NACC) deklarerade Thanathorn tillgångar värda 5.6 miljarder baht, vilket skulle ha gjort honom till den rikaste medlemmen i parlamentet.


Stavningsvarianter;

Bangkok Art and Culture Centre; หอศิลป์กรุงเทพฯ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-18, 15.14
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.