Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Premsak Piayura
Sukhumbhand Paribatra och Premsak Piayura suspenderas (25 augusti 2016)

Torsdagen den 25 augusti 2016 använde Prayut Chan-o-cha sig av artikel 44 i den tillfälliga författningen för att suspendera Bangkoks guvernör Sukhumbhand Paribatra och borgmästaren för distriktet Ban Phai บ้านไผ่, Premsak Piayura (Premsak Phiayura) เปรมศักดิ์ เพียยุระ (10 juni 1965-), i provinsen Khon Kaen. Ordern hade skrivits under av Prayut och hade publicerats i Royal Gazette samma dag. Anledningen var en pågående undersökning, där de två var misstänkta för korruption och misskötsel av sina ämbeten. Båda fallen hade rönt stort allmänt intresse. De två hade tills vidare suspenderats utan lön.

Den allmänna åklagarens kontor hade påbörjat en undersökning av en ljusshow som kostat 39.5 miljoner baht. Den hade byggts upp som en turistattraktion vid Lan Khon Muang ลานคนเมือง framför Bangkoks stadshus (Sala Wa Kan Krung Thep) ศาลาว่าการกรุงเทพฯ och hade funnits kvar där under perioden 31 december 2015 till den 31 januari 2016.

Undersökningen hade funnit bevis på extravagant slöseri med stadens pengar och det var revisorn Pisit Leelavachiropas (Phisit Lilawachirophat) พิศิษฐ์ ลีลาวชิโรภาส som hade föreslagit att Sukhumbhand skulle suspenderas för sin inblandning. Sukhumbhand hade därefter stämt Pisit för förtal. Detta då Sukhumbhand menade att anklagelserna felaktigt hade fått folk att tro att han missbrukat pengar från stadens budget.


(Pisit Leelavachiropas)

En undersökning av Premsak hade också påbörjats efter anklagelser om maktmissbruk. Dessutom påstods det att han hade ett förhållande med en underårig skolflicka. Invånarna i distriktet Ban Phai krävde därför att Premsak skulle suspenderas från sin post som borgmästare och att han inte skulle få verka inom utbildningsväsendet i framtiden.

Tidningen Daily News publicerade i juli 2016 en artikel angående ryktet om Premsaks kärleksaffärer. Ryktet påstod att den då 51-årige Premsak hade förlovat sig med en skolflicka och att han betalat en hemgift på 400 000 baht och en bil. Efter att artikeln publicerats kallad Premsak till sig fem reportrar till sitt kontor och låste sedan in dem i ett rum och skällde ut dem för att de förolämpat honom i artikeln. Reportrarna kom från Daily News, Matichon Daily มติชน, kanal 3, Nation TV och en lokal TV station vid namn KKC TV (Khon Kaen Kheboel Thiwi) ขอนแก่นเคเบิ้ลทีวี.

Premsak släppte sedan ut fyra av reportrarna, men kvarhöll reportern Korsith Kongchom (Kosit Kongchom) ก่อสิทธิ์ กองโฉม från Daily News. Premsak beordrade sedan sin assistent att tvinga av Korsith sina byxor för att sedan fotografera honom i kalsongerna som straff!

Denna incident lede till ett åtal och en rättegång mot Premsak och brottmålsdomstolen dömde honom torsdagen den 21 juni 2018 till två månaders fängelse för det inträffade. Domen överklagades men appellationsdomstolen fastställde tisdagen den 5 november 2019 domen på två månaders fängelse. Assistenten Buathong Lokan (Buathong Lokhan) บัวทอง โลขันธ์ dömdes även han till två månaders fängelse.

Buathong och Premsak beviljades borgen samma dag efter att ha valt att överklaga domen till Högsta domstolen. Det kan vara av intresse att veta att militärregimen såg till att få bort Premsak från posten som borgmästare 2017.

Onsdagen den 9 september 2020 kom Högsta domstolens dom. Den tidigare domen omvandlades i stället till två månader i häkte. Stor skillnad!


Stavningsvarianter;

Lan Khon Muang; Lan Khon Meuang.

Bangkoks stadshus; Bangkok City Hall.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-19, 14.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.