Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Rama IX:s krematorium
Kung Bhumibols död (13 oktober 2016)

Den 13 oktober 2016 dog kung Bhumibol Adulyadej efter lång tids sjukdom. Han blev 88 år gammal. Bekräftelsen om kungens död kom strax före klockan 19.00. Då hade regeringen och parlamentet redan kallats till ett möte utan att man fått någon förklaring. Jag har informerats om att den nationella lagstiftande församlingen (NLA) skall samlas till specialmöte klockan 21.00, sade parlamentets talesman Jetn Sirathranont (Chet Siratthranon) เจตน์ ศิรธรานนท์ (11 april 1949-) till nyhetsbyrån AFP.


(Jetn Sirathranont)

Så snart som det svenska kungahuset nåtts av beskedet om kung Bhumibols bortgång skickade det svenska kungaparet sina kondoleanser till drottning Sirikit. "Vi vill framföra våra uppriktiga kondoleanser till dig och din familj, och människorna i Thailand", skrev kung Carl XVI Gustaf.

Då kronprins Vajiralongkorn tillfrågades om han ville efterträda sin far som kung bad han först om att få sörja en tid innan han gav besked om detta.

En ett år lång sorgeperiod utlystes i landet och en kunglig kremering genomfördes under fem dagar i slutet av oktober 2017. Själva kremeringen sändes inte i TV och genomfördes sent på kvällen den 26 oktober. Efter kremeringen fördes resterna till Grand Palace för att förvaras i tronsalen Chakri Maha Prasat och till den kungliga kyrkogården vid Wat Ratchabophit วัดราชบพิธ och askan till det kungliga templet Wat Bowonniwet. Sorgeperioden avslutades officiellt vid midnatt den 30 oktober 2017.


Stavningsvarianter;

Jetn Sirathranont; Jeth Sirathranont.

Wat Ratchabophit; Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram Ratcha Wora Maha Wihan วัดราชบพิธสถิตมหาสีมารามราชวรวิหาร.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-20, 06.44
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.