Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Yingluck den 19 maj 2015
Rättegången mot Yingluck Shinawatra (19 maj 2015)

Redan i januari 2014 hade Nationella antikorruptionskommissionen (NACC) börjat undersöka Yingluck Shinawatras roll i rissubvensionsprogrammet. Detta innan hon tvingats avgå i maj 2014. Du kan läsa mera detaljerat om rissubventionsprogrammet i det tidigare avsnittet "Yingluck Shinawatra blir premiärminister," artikeln "Thailands rissubvensionsprogram."

Tidigt i maj 2014, innan militärkuppen, hade NACC kommit fram till att Yingluck åtminstone delvis var skyldig till korruption i förbindelse med rissubvensionsprogrammet. I juni 2014 avslutade militärregimen officiellt programmet.

I januari 2015 kom beskedet att Yingluck skulle åtalas och i februari stod det klart att åtalet handlade om att hon inte gjort tillräckligt för att stoppa den påstådda korruptionen i samband med rissubvensionsprogrammet som börjat 2011. Detta innebar per automatik att hon inte kunde verka politiskt de kommande fem åren.

Tisdagen den 19 maj 2015 började rättegången mot Yingluck. Vid en fällande dom riskerade hon upp till 10 års fängelse. Yinglucks advokat Norawich Lalaeng menade att åklagarna inte kunde visa på vilket sätt Yinglucks politiska beslut hade varit kriminella. De har inte lagt fram ett enda bevis, sade advokaten till TV-kanalen Channel News Asia (Chong Khao Esia) ช่องข่าวเอเชีย.

Åklagaren hävdade i sin tur att han med hjälp av tio vittnen skulle kunna bevisa att Yingluck visst kunde ha stoppat korruptionen. Det här är en fråga som borde avgöras i parlamentet och inte i en domstol, kontrade Norawich. Yingluck själv förväntades förklara sig oskyldig och när hon gick in i domstolen sade hon att hon hoppades på en juridiskt korrekt behandling.

Den här rättegången genomförs med ett syfte sade Paul Chambers พอล แชมเบอร์, som var ledare för forskningsinstitutet Institute of Southeast Asian Affairs (ISEAA) (Sathaban Esia Akhane Sueksa) สถาบันเอเชียอาคเนย์ศึกษา vid Chiang Mais universitet, till nyhetsbyrån AFP. Det handlar om att stoppa Yingluck för gott politiskt. Jag tror dock inte att man kommer att sätta henne i fängelse eftersom det skulle skapa en martyr. Och det vill inte det nuvarande militärstyret, menade Paul Chambers.


(Paul Chambers)

2016 kom en statlig kommitté, utsedd av militärstyret, fram till att Yingluck skulle betala 35.7 miljarder baht (1.03 miljarder dollar), som straff för en påstådd statlig förlust på 178 miljarder baht i samband med rissubvensionsprogrammet åren 2012-2014.

I augusti 2017 då Yingluck skulle få sin dom valde hon i stället att fly landet. En arresteringsorder utfärdades och i september 2017 dömdes hon i sin frånvaro till fem års fängelse. Enligt tillgängliga källor reste hon till London via Dubai. Yinglucks beslut att lämna Thailand kom som en överraskning för många då hon bedyrat att hon aldrig skulle kunna tänka sig att fly sitt hemland.

Det har spekulerats om regimen valt att se mellan fingrarna då Yingluck valde att lämna landet. Detta för att inte skapa den martyr som Paul Chambers menade att hon annars kunde ha blivit. Detta hade i sin tur kunnat leda till mera våldsamheter i landet.

I oktober 2018 förklarades fallet för avslutat då varken Yingluck eller åklagarna hade överklagat domen.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-19, 12.13
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.