Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Premsak Piayura
Sukhumbhand Paribatra och Premsak Piayura suspenderas (25 augusti 2016)

Torsdagen den 25 augusti 2016 använde Prayut Chan-o-cha sig av artikel 44 i den tillfälliga författningen för att suspendera Bangkoks guvernör Sukhumbhand Paribatra och guvernören för distriktet Ban Phai บ้านไผ่, Premsak Piayura (Premsak Phiayura) เปรมศักดิ์ เพียยุระ (10 juni 1965), i provinsen Khon Kaen. Ordern hade skrivits under av Prayut och hade publicerats i Royal Gazette samma dag.

Anledningen var en pågående undersökning, där de två var misstänkta för korruption och misskötsel av sina ämbeten. Båda fallen hade rönt stort allmänt intresse. De två fortsatte att inneha sina ämbeten, men hade tills vidare suspenderats utan lön.

Den allmänna åklagarens kontor hade påbörjat en undersökning av en ljusshow som kostat 39.5 miljoner baht. Den hade byggts upp som en turistattraktion vid Lan Khon Muang ลานคนเมือง framför Bangkoks stadshus (Sala Wa Kan Krungthep) ศาลาว่าการกรุงเทพฯ och hade funnits kvar där under perioden 31 december 2015 till den 31 januari 2016.

Undersökningen hade funnit bevis på slöseri med stadens pengar och revisorn Pisit Leelavachiropas (Phisit Lilawachirophat) พิศิษฐ์ ลีลาวชิโรภาส hade föreslagit att Sukhumbhand skulle suspenderas för sin inblandning.


(Pisit Leelavachiropas)

Sukhumbhand hade därefter stämt Pisit för förtal. Detta då anklagelserna felaktigt hade fått folk att tro att han missbrukat pengar från stadens budget.

Invånarna i distriktet Ban Phai hade krävt att Premsak skulle suspenderas från sin post och att han inte skulle få verka inom utbildningsväsendet i framtiden. En undersökning hade påbörjats efter anklagelser om maktmissbruk och påståenden om att han hade ett förhållande med en underårig flicka.

Premsak hade också anklagats för att ha kränkt en reporter genom att låsa in honom i ett rum, tvingat av honom hans byxor och fotograferat honom. Detta eftersom reportern hade skrivit om hans påstådda förbindelse med den underåriga flickan.


Stavningsvarianter;

Lan Khon Muang; Lan Khon Meuang.

Bangkoks stadshus; Bangkok City Hall.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-04-08, 17.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.