Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Prayut Chan-o-cha
Prayut Chan-o-cha utses till premiärminister (21 augusti 2014)

Den 21 augusti 2014 valdes Prayut Chan-o-cha enhälligt till ny premiärminister av den nationella lagstiftande församlingen (Sapha Nitibanyat Haeng Chat) สภานิติบัญญัติแห่งชาติ. Några andra kandidater hade inte föreslagits. Den nationella lagstiftande församlingens engelska namn är National Legislative Assembly (NLA).

Tisdagen den 16 september 2014 utsågs Prawit Wongsuwan till den högst rankade biträdande premiäministern. Mom Ratchawong Pridiyathorn Devakula, Yongyuth Yutthawong (Yongyut Yutthawong) ยงยุทธ ยุทธวงศ์ (4 maj 1944-), general Thanasak Patimaprakorn och Wissanu Krea-ngarm utsågs till andre, tredje, fjärde och femte biträdande premiärminister respektive.


(Yongyuth Yutthawong)

Efter hård kritik från Human Rights Watch (HRW) blockerade den thailändska regimen organisationens hemsida den 27 november 2014. Vid försök att besöka sidan hamnade man på en sida tillhörande ministeriet för informations- och kommunikationsteknologi med texten "Denna webbsida innehåller olämpligt innehåll och har stängts ned.”

Under de föregående veckorna hade HRW kritiserat den thailändska militärregeringen för dess tillslag mot oliktänkande.

Med tanke på hur det sedan blev i framtiden kan det vara intressant att höra vad Prayut Chan-o-cha sade fredagen den 28 november, den 9 december och den 24 december 2014.

Den 28 november försäkrade premiärminister Prayut Chan-o-cha att det var hans ambition att det skulle hållas demokratiska val inom ett år från dags dato, vilket ingick i hans färdplan för nationens framtid. Men allt berodde på hur situationen i nationen utvecklade sig.

Tisdagen den 9 december uteslöt Prayut möjligheten att han skulle försöka bli premiärminister efter nästa val. Han sade att han aldrig skulle sträva efter premiärministerposten då han inte ville bli politiker.

Sent onsdagen den 24 december svarade premiärministern på frågor efter att hans biträdande premiärminister hade uttalat sig om att de allmänna valen eventuellt kunde skjutas upp till februari 2016. Detta hade naturligtvis skapat spekulationer om att valen inte skulle hållas 2015 som förväntat.

Något direkt svar om valen skulle skjutas upp ville Prayut inte ge. "Det beror på hur processen med den nya författningen fortlöper," sade han. "När författningen väl blir klar är det upp till valkommissionen att ordna med valen."

Processen med utarbetandet av författningen kommer att undersökas närmare i slutet av 2015, sade han. Prayut nekade också till rapporter om att han ville fortsätta som premiärminister under obestämd tid och sade att han bara tagit makten för att ta hand om nationen.

Stavningsvarianter;

National Legislative Assembly; National Legislative Assembly of Thailand, National Legislative Council (NLC).

Den nationella fredsbevarande kommittén; National Council for Peace and Order (NCPO).

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-10-31, 16.52
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.