Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Wanchaleom Jamneanphol
Wanchaleom Jamneanphol anklagas för majestätsbrott (december 2018)

Onsdagen den 5 december 2018 kritiserade den thailändska HBTQ-influencern och transpersonen Wanchaleom Jamneanphol (Wanchaloem Chamnianphon) วันเฉลิม จำเนียรพล en klänning som designats av kung Vajiralongkorns dotter prinsessan Sirivannavari สิริวัณณวรี. Den kritiserade klänningen bars av den thailändska Miss Universe-deltagaren Sophida Kanchanarin โศภิดา กาญจนรินทร์ (31 mars 1995-).


(Sophida i den kritiserade klänningen)

Kritiken resulterade i en anmälan mot Wanchaleom för att ha förnärmat kungafamiljen och för att ha ”hotat nationens säkerhet.” Hon riskerade ett mycket långt fängelsestraff om anmälan skulle gå vidare till domstol och en fällande dom.

Bakom anmälan stod affärsmannen, politikern och influencern Kitjanut Chaiyosburana (Kitchanat Chaiyotburana) กิจจาณัฏฐ์ ชัยยศบูรณะ. ”Jag har som thailändare reagerat för att skydda landets rykte och för att statuera ett exempel. Alltför ofta fäller folk alltför obetänksamma kommentarer som till sist bara slutar med en ursäkt,” sade Kitjanut Chaiyosburana till Associated Press (AP).


(Kitjanut Chaiyosburana)

Polisöversten Siriwat Deepor (Siriwat Dipho) ศิริวัฒน์ ดีพอ, som verkade som talesman för Technology Crime Suppression Division, bekräftade att anmälan hade mottagits och att ärendet skulle undersökas.


(Siriwat Deepor)

Måndagen den 10 december tog Wanchaleom bort kommentaren från Facebook och det har därefter inte varit möjligt att hitta den exakta ordalydelsen. Men hon skall enligt uppgift ha kallat klänningen för ”ful.” Samma dag bad hon prinsessan om ursäkt på ett språk som används enbart för att tilltala kungligheter (ratchasap). Här kommer en översättning av vad hon sade;

”Ers kungliga höghet Sirivannavari Nariratana, jag, Wanchaleom Jamneanphol, har inte haft någon intention om att om förolämpa eller visa respektlöshet mot den höga institutionen. Jag känner stor skuld och och är mycket ledsen över det som hänt.”

I ett eventuellt åtal riskerade Wanchaleom att anklagas för två brott. Det första handlade om brott mot databrottslagen genom att ha ”spridit falsk information och för att ha äventyrat nationens säkerhet.” Det andra brottet var majestätsförnärmelse.

Anmälaren Kitjanut var även han en transperson, men det var inte för att han såg Wanchaleom som en konkurrent som han anmält henne. Han ville bara skipa rättvisa sade han till AP. ”Det finns folk som frågar varför en pojkflicka (tomboy ทอม eller ทอมบอย) kritiserar en annan transperson. Men för mig handlar det inte om att skydda mitt eget folk, utan om vad som är rätt och fel. Hon [Wanchaleom] är en stor influencer och har många följare. Därför bör hon vara ett gott exempel för andra.”

Både Kitjanut och Wanchaleom är populära i Thailands HBTQ-kretsar. Wanchaleom har mer än 500 000 följare på Facebook och Kitjanut mer än 400 000.

Vad som sedan har hänt i detta fall får jag återkomma till då jag skaffat mig mera information.


Stavningsvarianter;

Sophida Kanchanarin; Sophida Chiratraithan โศภิดา จิระไตรธาร.

Wanchaleom Jamneanphol; มิกซ์ เฉลิมศรี.

HBTQ; LGBT (engelska).

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-05, 09.08
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.