Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Demonstrationen den 20 mars 2021 (Reuters)
Protesterna mot militärregeringen

Demonstrationer mot premiärminister Prayut Chan-o-chas regering började tidigt 2020. Från början handlade det om protester mot upplösandet av Future Forward Party (FFP) i slutet av februari 2020 och ändringarna i författningen 2017 och vad detta inneburit.

Den första vågen av protester hölls på akademiska platser och stoppades till sist av på grund av Covid-19-epedemin. Protesterna återupptogs igen den 18 juli med en stor demonstration vid Demokratimonumentet i Bangkok. Demonstranterna presenterade då tre krav till regeringen; parlamentet skulle upplösas, de skulle sluta skrämma folk, och utarbetandet av en ny författning.

Den 3 augusti krävde två studentgrupper offentligt att monarkin skulle reformeras, vilket tidigare hade varit tabu. En vecka senare ställde man tio krav på hur monarkin skulle reformeras. Den 19 september demonstrerade mellan 20 000-100 000 i vilket som betraktades som en öppen utmaning mot kung Vajiralongkorn.

Då regeringen beslutade sig för att vänta med en omröstning om ändringar i författningen i slutet av september blev stämningen ännu mera fientlig mot monarkin.

Efter massprotester den 14 oktober infördes ett strängt undantagstillstånd i Bangkok under perioden 15-22 oktober. Detta efter att man påstått att demonstranter hade stoppat en kunglig bilkaravan. Men protesterna fortsatte ändå vilket fick polisen att använda vattenkanoner den 16 oktober för att skingra demonstranterna.

I november röstade parlamentet för två ändringsförslag i författningen men demonstranterna hade inte fått något gehör för ett avskaffande av senaten och någon reformering av monarkin. Sammandrabbningar mellan demonstranter och polisen och rojalister blev vanligare och resulterade i många skadade. Demonstranterna bestod till stor del av studenter och unga.

Den 8 mars 2021 anklagades de tre prominenta demokratiaktivisterna Panusaya Sithijirawattanakul (Panatsaya Sitthichirawattanakun) ปนัสยา สิทธิจิรวัฒนกุล (15 september 1998-), med smeknamnet Rung รุ้ง, Panupong Jadnok (Phanuphong Chatnok) ภาณุพงศ์ จาดนอก, med smeknamnet Mike ไมค์ och Jatupat Boonpattararaksa, alias Pai Dao Din, för uppror och för att ha förolämpat monarkin.


(Panusaya Sithijirawattanakul)


(Panupong Jadnok)

Sammanlagt stod 18 aktivister åtalade för de påstådda brotten som begåtts i förbindelse med demonstrationen i centrala Bangkok den 19 september 2020. De tre kända aktivisterna nekades alla att bli frisläppta mot borgen.

Lördagen den 20 mars samlades omkring 1 000 demonstranter på Sanam Luang där de krävde att författningen skulle skrivas om. Polisen, som förskansat sig bakom containrar och taggtråd, använde vattenkanoner, tårgas och gummikulor mot demonstranterna för att hindra dem att komma närmare Grand Palace.

Orsaken till denna nya demonstration var att parlamentet under veckan misslyckats med att få igenom ett förslag om att skriva om den militärvänliga författningen, vilket är ett av demonstranternas huvudkrav. Andra krav är att premiärminister Prayut Chan-o-cha skall avgå och att majestätsbrottslagarna skall tas bort.

En massrättegång började också denna vecka mot aktivister anklagade för uppror och för att ha förolämpat monarkin.

Demonstranterna hade också brutit mot ett tidigare tabu då de krävde reformer av monarkin. Den nuvarande författningen gav kungen allt för stor makt enligt demonstranterna.

Tretton poliser och 20 civila skadades under sammandrabbningarna och en video som cirkulerade på sociala media visade hur polisen slog och sparkade på folk, hur andra flydde från poliser i kravallutrustning och där en del av dem tvingades överge sina motorcyklar. En annan video visade hur folk tog sin tillflykt från tårgasen på en McDonald's-restaurang.


Stavningsvarianter;

Panusaya Sithijirawattanakul; Panasaya Sithijirawattanakul.

Rung; Roong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-10-22, 14.52
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.